2023. február 9. - Abigél, Alex

Konszenzus van reformügyben

A tervezett önkormányzati reform több kérdésében szakmai konszenzus született már, így például a helyhatósági érdekképviseleti szervezetek is egyetértenek a képviselő-testületi tagok számának csökkentésével - mondta Bujdosó Sándor, az Önkormányzati Minisz
2008. június 3. kedd 15:55 - Hírextra
Az elképzelés szerint differenciáltan csökkenne a képviselő-testületek létszáma, 10-20 százalék között - mondta a tárca vezető tisztségviselője, aki a javaslat részleteire viszont nem tért ki.

Bujdosó Sándor szerint ugyancsak konszenzus alakult ki az önkormányzati ellenőrzési rendszer átalakításának szükségességéről, a vagyonkezelői jog kiterjesztéséről, valamint a közgyűlési bizottsági rendszer változtatásának kérdéseiről.

Egyetértés mutatkozik továbbá a körjegyzőség létrehozása kritériumainak enyhítésében, az új települések alapítási feltételein viszont szigorítanának.

A szakállamtitkár kitért arra, hogy több más strukturális kérdésben ugyancsak közel állnak a konszenzushoz, de akadnak olyan reformelképzelések is, amelyeknél még csak nem is körvonalazódik az egyezségre jutást.

Az utóbbiak között megemlítette például a kötelező társulási rendszer kialakítását, az erős önkormányzati középszint létrehozásának kérdését, valamint a normatív támogatási rendszer felülvizsgálatának szükségességét.

A Megyei Jogú Városok Szövetségének jegyzői kollégiuma kétnapos ülést tart Nyíregyházán, s a keddi nyitónap után a 23 érintett település önkormányzati hivatalvezetője szerdán a pályázati feladatokat ellátó munkaszervezeti megoldásokról, valamint az elektronikus ügyintézés tapasztalatairól tárgyal a szabolcsi megyeszékhelyen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását