2024. május 4. - Mónika, Flórián

Fidesz: indokolatlan elbocsátási hullám

Miközben a kormány azt mondja, bővíteni kell a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását, az indokolatlanul szigorú szabályok miatt kénytelen elbocsátania több mint ezer dolgozóját egy megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cég - mondta Czomba
2008. június 3. kedd 16:18 - Hírextra
A politikus a Szociális és Munkaügyi Minisztérium épülete előtt a pécsi központú UWYTA cég csődjével kapcsolatban kijelentette: véleménye szerint helytelen, hogy a kormány vasszigort követel a gazdaság- és foglalkoztatáspolitikában, "mindenkit bírságolok, büntetek, ha kell, ha nem, nem vizsgálódok különösebben", a befolyt bírságot pedig utóbb szétosztják.

A Munka törvénykönyve és az ide vonatkozó munkaügyi ellenőrzésekről, az államháztartásról szóló törvény ott szigorú, ahol lazítani kellene és ott laza, ahol szigorra lenne szükség - mondta.

Fonai László, az UWYTA Kht. alapítója a sajtótájékoztatón elmondta: a társaság csődje azért következett be, mert a szaktárcánál nem írták alá a társaság erre az évre vonatkozó támogatási szerződését, arra hivatkozva, hogy a kht.-nak rendezetlenek a munkaügyi kapcsolatai. Az ügy előzménye, hogy 2006-ban a cég nagyatádi telephelyén az alkalmazottak két napig 12 helyett 13 órát dolgoztak. Bár ezt saját beleegyezésükkel tették, és megkapták a túlmunka díját is, a munkaügyi felügyelőség megbírságolta a társaságot.

Mint mondta, az UWYTA az elmúlt tíz évben kialakította a rehabilitációs foglalkoztatás teljes rendszerét, volt, hogy 51 telephelyen 2.200 embert foglalkoztattak. Mára azonban mindössze 1.050 munkavállalójuk maradt, akiknek most fel kell mondaniuk.

A kht. alapítója - mint mondta - nem tartja véletlennek a történteket és felhívta a figyelmet arra, hogy más szervezetek hasonló munkaügyi vétséggel megkapták a támogatást.

Czomba Sándor felhívta a minisztérium figyelmét más visszásságokra is, például arra, hogy egyes védett szervezeteknél több mint tíz vezérigazgató-helyettes van, a vezérigazgató-helyettesek fizetése 1,5 és 3 millió forint között van, miközben a megváltozott munkaképességűek 60 ezer forintot kapnak.

2008-ban a 21 védett szervezet 31,2 milliárd forintot kapott 18.346 ember foglalkoztatására, miközben az 50, akkreditációval rendelkező szervezet 12.075 emberre 3,83 milliárd forintot - hívta fel a figyelmet a politikus.

Védett műhelyek azok a kiemelt akkreditációs tanúsítvánnyal rendelkező védett foglalkoztatók, a pályázati eljárás keretében védett szervezeti szerződést kötött szervezetek, továbbá a szociális és gyámhivatal által kiadott, szociális foglalkoztatási engedéllyel rendelkező (többségében szociális intézményben működő) szervezetek, amelyek ötven százalékot meghaladó mértékben alkalmaznak megváltozott munkaképességű embereket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását