2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Egyetértési jogot akarnak az önkormányzatok

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) úgynevezett "egyetértési jog" biztosítását javasolja egyes, az önkormányzatokat érintő törvényjavaslatok elfogadásakor a kormánynak - mondta a szervezet elnöke kedden Egerben.
2008. június 3. kedd 18:30 - Hírextra
A 3 ezer milliárd forinttal gazdálkodó és 10 millió ember számára szolgáltatásokat végző önkormányzatokat megilleti az a lehetőség, hogy vétójoggal élhessenek bizonyos, például a képviselő-testületek és a polgármesterek viszonyát szabályozó kérdésekben - közölte Gémesi György a MÖSZ Heves megyei részközgyűlését követő sajtótájékoztatón.

Erről szóló javaslatukat a kormány és az önkormányzati szövetségek részvételével június 24-én tartandó érdekegyeztető fórumon terjesztik elő - tette hozzá.

Arról is szólt, hogy a MÖSZ számára ugyan szimpatikus azon önkormányzati törekvés, hogy közmunkához kössék a rendszeres szociális segély kifizetését, ám mégsem támogathatják a jogszabályellenes kezdeményezést.

Ebben a helyzetben azt javasolják az önkormányzatoknak, hogy éljenek felterjesztési jogukkal és javasolják az Országgyűlésnek a jogszabályok módosítását. Az erről szóló javaslatot, illetve a felterjesztés mintáját el kívánják küldeni tagönkormányzataiknak - fűzte hozzá.

Véleménye szerint javítani kell az önkormányzatok költségvetési pozícióit is. Felhívta a figyelmet arra, hogy az eredetileg tervezett 4,8 százalék helyett ma már 6,5 százaléknál tart az idei infláció.

Ilyen körülmények között, elsősorban az energiaárak emelkedése nyomán számos önkormányzat kerülhet nehéz anyagi helyzetbe, a többi között finanszírozhatatlanná válhat az 1500, önhibáján kívül hátrányos helyzetű település - mondta Gémesi György.

A tanácskozáson a Heves megyei részközgyűlés elnökévé választották Balázs Józsefet, Nagyréde polgármesterét, aki a Fidesz Heves megyei elnöki tisztségét is ellátja.

A MÖSZ több mint 300 tagot számlál; Heves megyében a csaknem 20 tagtelepülés a megye lakosságának mintegy 50 százalékát fogja össze.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását