2024. április 29. - Péter

Hazaérkeztek a hegymászók

Pezsgőt bontott hazaérkezése alkalmából a négy magyar hegymászó: Erőss Zsolt, Kollár Lajos, Mécs László és Sterczer Hilda. Az ünneplésnek az is okot adott, hogy egyikük, Erőss Zsolt felért a Makalu hegy csúcsára.
2008. június 3. kedd 18:27 - Hírextra
Ezzel a teljesítménnyel a kilencedik nyolcezer méternél magasabb hegyet hódította meg magyar hegymászó.

A Makalu a Himalája hegységben, a Mount Everesttől 22 kilométerre keletre, a nepáli-tibeti határon emelkedő 8463 méter magas hegy, amely négyoldalú piramist formáz. Technikailag a nehezen mászható hegyek közé tartozik.

"A szakmai besorolás szerint a K2 után következik a nehézségi fokban. Megmászását nehezíti, hogy nagyon magasan, 5700 méteren található alaptábor elérése 14 napba telik, ami rendkívül kiveszi az emberből az energiát. Jó érzéssel tölt el, hogy sikerült ezt - a hegymászók körében mumusnak számító - hegyet legyőzni" - mondta a távirati irodának Kollár Lajos.

Az expedíció kedden érkezett meg a budapesti repülőtérre, ahol családtagok, ismerősök, barátok fogadták a hegymászókat. Virággal, pezsgővel fogadták őket. Az expedíció tagjai mind azt mondták, hogy jól vannak, még Erőss Zsolt is, aki pedig fagyási sérüléseket szenvedett a lábán.

"Úgy állok a hegymászáshoz, hogy fontosabb sérülés nélkül hazajönni, mint elérni a csúcsot. De ez most nem sikerült. Az egyik lábamat megmasszíroztam, hogy ne fagyjon el, a másikat úgy éreztem nem kell. Hát szükséges lett volna, két lábujjam nagyon megsínylette ezt. De remélem nem túl súlyos a baj" - fogalmazott a hegymászó.

Erőss Zsolt a Makaluval már hét nyolcezer méternél magasabb hegyet mászott meg. Ő érte el első magyarként a 8848 méter magas Mount Everest csúcsát oxigénpalackkal. Véleménye szerint a Makalut azért sikerült meghódítania, mert már elég rutint szerzett.

"A csúcstámadás napján én voltam a legkevésbé esélyes, mert erősen köhögtem és nem voltam túl jól. Hilda jól volt és Lacinak is jó esélye volt a hegyen. Végül is elég lassan haladtunk és mivel nagyon elnyúlt a csúcstámadás, bennem volt az a tartalék a végére, ami még elég volt a csúcs eléréséhez" - tette hozzá Erőss Zsolt.

Sterczer Hilda sokáig a fiúk előtt haladt jó tempóban. Ám nem maradt energiája a végére. Az MTI-nek elmondta: "A csúcs előtt ötven méterrel adtam fel. Rövidre zárt az agyam. Azt gondoltam: ha továbbmegyek, akkor nem lesz erőm lemenni a hegyről. Tíz-tizenöt perc kellett volna, hogy feljussak a csúcsra. Nem voltam hajlandó erre. Ezután persze nagy csalódás volt, amikor lefelé menet rájöttem, hogy hihetetlen közel voltam a csúcshoz. Meg tudtam volna csinálni, de akkor nem így gondoltam".

Mécs László már előbb visszafordult, ő körülbelül 8250 méterig jutott. "Nagyon gyenge voltam. Előző nap fájt a fülem, a torkom és mintha lett volna egy kis lázam is. Talán ennek következménye, hogy nem jutottam fel, talán egyszerűen nem voltam formában" - mondta a hegymászó.

A magyar hegymászók teljesítménye azért rendkívüli, mert magashegyi teherhordók és oxigénpalack használata nélkül mászták meg a Makalut, illetve Erőss Zsolt ezek nélkül a segítségek nélkül ért fel a csúcsra - ezt "tiszta hegymászásnak" is nevezi a szakma.

Az expedíció eredetileg nem a Makalura készült, a Mount Everest északi fala volt a cél, ám az időközben kialakult tibeti helyzet miatt ezt későbbre elhalasztották - feltehetően jövőre valósítják meg a tervet.

A Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozat létrehozói - Erőss Zsolt, Kollár Lajos és Mécs László - azt a célt tűzték ki, hogy a világ valamennyi - összesen 14 - nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsát érje el magyar hegymászó.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását