2024. május 10. - Ármin, Pálma

A digitalizáció előnyei

Több magyar műsort sugárzó csatorna, összehasonlíthatatlanul jobb képminőség és biztonságosabb vétel. Alapvetően ezt kapjuk a televíziós műsorszórás digitalizációjától.
2008. június 3. kedd 09:59 - Hírextra
Sőt, mint Márton György, a Nemzeti Hírközlési Hatóság szóvivője rámutat: a szolgáltatók árleszorító versengését a fogyasztókért, akiknek meglévő készülékük is alkalmassá tehető a modern adások vételére, csak a jelátalakítás eszközét, az úgynevezett set top boxot kell - megfizethető áron - beszerezniük.

A BellResearch (az infokommunikáció és az üzleti szolgáltatások piacának meghatározó kutató és tanácsadó ügynöksége) felmérése szerint Magyarországon, 2007-ben a négymillió hazai háztartás mintegy kétharmadában van kábeltévé (2,6 millió), további 4-500 ezerben a műholdas vételre rendezkedtek be, míg a családok negyede-ötöde csak a földfelszíni, analóg sugárzású adásokat tudja fogni készülékén.Összességében azonban kimondható: a magyar háztartások 99 százalékában van legalább egy televíziós vevőkészülék. Sok helyütt több is, hiszen a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2006-ban 100 háztartásban 144 készülék működött.

Ezek a tárgyak nem szobadíszek. Habár - ugyancsak a KSH szerint - egy év átlagos napján a népesség tíz százaléka egyáltalán nem néz televíziót, a többiek egyik harmada napi átlagban 90, a második 180, a harmadik 350 percig nézi a képernyőt. Nem mindegy ugyan, hogy mit látnak rajta, de az sem, hogy amit néznek, az milyen technikai minőségben fogható. A reklámok jelentős része arra buzdít bennünket, hogy foglalkozzunk ezzel a kérdéssel, mert nyakunkon a digitalizáció.

- Mit kínál a digitális tévé? - kérdeztük Márton Györgyöt, a Nemzeti Hírközlési Hatóság szóvivőjét.
- A néző számára az adás a fontos, a választék, az ár, a kép és hang minősége, nem pedig az, hogy ez milyen műszaki feltételekkel jut el hozzá. A digitalizálás azért szükséges, mert így lehet növelni a kínálatot, javítani a minőséget és új kényelmi szolgáltatásokat bevezetni. Ma Magyarországon a nézők legnagyobb része kábeltévét néz - ezek digitalizálása folyamatban van, de ez a szolgáltatókon felelőssége. Sokan műholdas ("tányéros") tévét néznek, ezek már ma is mind digitális szolgáltatások. Természetesen az interneten keresztül "közvetített" tévé is digitális, egyedül a földfelszíni adás nem az. Az ma még analóg, és a frekvenciák szűkössége miatt szoba- vagy tetőantennával csak néhány tévécsatorna fogható. Digitális technikával - kezdetben még az analóg adás mellett - öt-tíz tévéműsor lesz majd elérhető, nagyjából ugyanannyi frekvencia felhasználásával. Később pedig, mikor majd megszűnik a földfelszíni analóg műsorszórás, ennél lényegesen több, akár 40-50 televízió műsora is fogható lesz ilyen módon. A frekvencia úgynevezett korlátozott nemzeti kincs, vagyis nem lehet belőle többet előállítani, viszont a digitális átállás hozzájárul a korábbinál lényegesen hatékonyabb felhasználásához. Különböző nemzetközi egyezmények határozzák meg, hogy melyik ország milyen mennyiségű frekvenciát használhat. Az elmúlt ötven évben nekünk arra volt lehetőségünk, hogy három földfelszíni tévénk legyen. A digitalizációval lényegesen bővül azok számára is a választék, akik csak szobaantennával rendelkeznek. 2015-ben jár le a végső határidő, de Magyarország, mint az EU tagja 2011. december 31-ig vállalt kötelezettséget az analóg adások kiváltására - foglalta össze a legfontosabbakat Márton György.

A digitális átállás azonban nem lehetőség, hanem feladat, amelyet végre kell hajtani!

Valóban. A jelenleg bírálati szakaszban lévő pályázatunk nyomán a reményeink szerint már az idén elérhető lesz a nézők számára az első öt-tíz csatorna műsora digitális műsorszórással, a későbbiekben pedig fokozatosan bővül majd a kínálat, egyre újabb és újabb szolgáltatások is megjelenhetnek. Nekünk az a célunk, hogy versenyezzen a nézőkért a földi adás a kábellel, a műholddal és az internettel, és a nézők - bárhol is élnek az országban -, legalább két-három technológia és szolgáltató közül választhassanak. Köthessenek új szerződést, válthassanak szolgáltatót. Ahol verseny van a piacon - lásd mobiltelefónia -, az árak csökkennek. Ez mindenféleképpen jó.

Alkalmasak-e a mai készülékek az új technika fogadására? Ha igen, a néző csak arra vár, hogy végre versenyezzenek már érte?

Egy jelátalító eszköz lehetővé teszi, hogy azokon is nézni lehessen a digitális földfelszíni adást - épp úgy, ahogy a "tányéros" adás nézéséhez sem kell feltétlenül LCD, vagy plazmatévé. A versengés kérdése viszont bővebb kifejtést igényel. A Nemzeti Hírközlési Hatóságnak az a küldetése - nyugodtan fogalmazhatok így - , hogy olyan feltételeket teremtsen, amelyem a fogyasztók a legjobb szolgáltatást kapják a legjobb áron, vagyis választhassanak igényeik szerint. Megteremtjük annak lehetőségét, hogy minél több szolgáltató be tudjon lépni a piacra (például csak kábeltévékből háromszázötven-négyszáz van ma Magyarországon), s hogy a szolgáltatások minél magasabb színvonalúak legyenek. A versenyképes ajánlatok pedig azt jelentik, hogy csökkenek az árak. Magyarországon kevés ágazat büszkélkedhet azzal, mint mi, hogy az utóbbi években, mondhatjuk, hogy a Hatóság 2004-es megalakulása óta folyamatosan csökken a hírközlési szolgáltatások ára. A közszolgálati műsorokhoz való hozzáférés alkotmányos jog. Az állam dolga - adott esetben rajtunk keresztül - biztosítani azt, hogy ezzel a jogával mindenki élhessen. Ezért a piaci szereplőkkel együttműködve meg kell teremteni annak a feltételeit, hogy mire leáll az analóg adás, mindenki áttérhessen valamilyen digitális technológiára. Lehet ez kábeles, műholdas, internetes vagy földfelszíni, de az nem fordulhat elő, hogy háztartások ne juthassanak információhoz, hogy elsötétüljön a képernyőjük. Ezekre a peremfeltételekre már a pályázat kiírásakor is nagyon nagy súlyt helyeztünk, így a majdani nyertesnek nagyon komoly garanciális követelményeknek kell majd megfelelnie.

Ki lesz majd a digitális tévé-, illetve rádiós műsor szolgáltatója?

Várhatóan augusztusban lesz eredményhirdetés. Ami biztos, lesz egy rádiós és egy televíziós szolgáltató. A nyertes szolgáltatók számos kérdésben önállóan dönthetnek, így például abban is, hogy milyen tömörítési eljárást választanak (attól függ, hogy hány televíziós illetve hány rádiós csatorna lesz elérhető). A televíziós szolgáltató indíthatja majd el az úgynevezett mobil televíziózást, amelynek révén 10-15 csatorna válik majd elérhetővé mobiltelefon készüléken keresztül. Ez a televíziózás területén egy egészen új szolgáltatás lesz, bár akinek ma harmadik generációs mobiltelefonja van, az már most is nézhet tévét a mobilon, de egészen más módon, más feltételekkel.

Ha nem is kell lecserélni a tévékészülékünket, az új technika fogadásához kell egy olyan jelátalakító, amely a digitális jeleket értelmezni tudja. Mindenki számára megfizethető lesz az ára?

Ma gyakran halljuk a panaszt, hogy drága, nagy felbontású képeket fogadni képes készüléken rossz minőségűt látnak. Ha az adás analóg és a jel minősége gyenge, akkor ez bizony előfordul. De ha a szolgáltatók átállnak digitális technológiára, akkor megoldódik ez a probléma. A jelátalakító, az úgynevezett set top box pedig alkalmassá teszi még a legrégibb készülékeket is a digitális adások vételére. Természetesen a bokszokból is többféle tudásút kínálnak majd. Azt azonban a pályázatban kikötöttük, hogy kell olyan konstrukciót kínálni, amelyben ennek az eszköznek a havi bérleti díja nem haladja meg a mindenkori minimálbér egy százalékát, ami mai áron mintegy 600 forintos havi díjat jelent. A beszerzendő legegyszerűbb jelátalakító is lehetővé teszi az elektronikus műsorújság böngészését. Ennek az az előnye, hogy egyszerre látjuk a kínálatot és egy gombnyomással kijelölhetjük, amelyik műsor érdekel bennünket. A dobozoknak egy része képes lesz a műsorrögzítésre, hasonlóan a videomagnóhoz vagy dvd-felvevőhöz, s arra is, hogy megállíthassuk az adást, ha valami közbejön. Később aztán ott folytathatjuk a nézést, ahol abbahagytuk. Tehát nem kell lecserélni a készüléket, de az tény, hogy a nagyobb felbontás, a jobb kép, a jobb hang igazán a korszerűbb eszközökön élvezhető - foglalja össze a műszaki fejlődés feltételeit a szóvivő.

Ez a technológia hat a televíziós műsorszolgáltatókra is?

Természetesen. Már érezhetjük hatását, egyre több csatornán indulnak a digitális csomagok és már megjelentek a nagyfelbontású (HD) adások is. A hírek szerint például az MTV2 az olimpiát már ilyen minőségben fogja közvetíteni. De a többi televíziós társaságnál is észrevehető a fejlesztés. Mi nézők, ezen csak nyerhetünk, jobb minőségű képeket nézhetünk, az egyre kiválóbb készülékeken.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását