2024. május 3. - Tímea, Irma

Nem állapodtak meg a haláladóról

Nem született végső megállapodás az öröklési illeték mértékének csökkentéséről a parlamenti pártok között a hétfői ötpárti egyeztetésen. Vitányi István, Herényi Károly, Szabó Lajos és Rétvári Bence nyilatkozott az MTI-nek az egyeztetés után.
2008. június 2. hétfő 19:19 - Hírextra

Vitányi István (Fidesz) a megbeszélés után közölte: pártja minden olyan javaslatot támogat, mely az emberek terheit csökkenti. Mint mondta, az öröklési illeték mértékének csökkentéséről szóló törvényjavaslattal kapcsolatban akkor történne előrelépés, ha az MSZP és az SZDSZ konkrét javaslattal állna elő.

Közölte: pártja javaslata az, hogy 25 millió forintig az első örököscsoportba tartozók öröklési illetéke nulla kulcsos legyen, e felett pedig tíz százalék legyen az öröklési illeték.

Újságírói kérdésre azt mondta: az öröklési illetékből 8,2 milliárd forint bevétele van a költségvetésnek.

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője azt mondta: az SZDSZ ígéretet tett arra, hogy még a héten elküldi írásbeli javaslatát az öröklési illeték mértékének csökkentéséről. Ennek a javaslatnak a birtokában jövő hét hétfőn újból összeülnek a parlamenti pártok képviselői, hogy egyeztessenek a törvényjavaslatról - tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy az MDF eredeti javaslata az volt, hogy 18 millió forintig legyen adómentes az egy örökösre jutó hagyaték.

A lényeg az, hogy a pártok bizonyítsák be, hogy képesek pártérdekeiken felülemelkedve valóban a társadalom érdekeit szolgálni - jelentette ki Herényi Károly.

Szabó Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője közölte: frakciója támogatja, hogy az örökösök szempontjából méltányosabb legyen a rendszer. Ezt a szocialista párt úgy tudja elképzelni, hogy az első és a második rokonsági fokot összevonják - tette hozzá.

Emlékeztetett azonban arra: "ezzel a döntéssel lemondunk nem csak az állam bevételeiről", hanem önkormányzati bevételekről is.

Pártja nevében hangsúlyozta: továbbra is támogatják az illetékmentes öröklést, egy bizonyos mértékig. Mint mondta, ennek formáit ősszel, az adótörvények módosításakor kívánják megteremteni.
Az MSZP nem szeretné azonban, ha kiemelkedő vagyonokat illetékmentesen lehetne örökölni - tette hozzá.

Rétvári Bence, a KDNP országgyűlési képviselője is az egyszerűsítés mellett foglalt állást. Hozzátette: az MDF javaslatában szimpatikus az, hogy a rokonok, családtagok számára egyértelműen kedvezőbb adókulcsot tartalmaz. A KDNP számára az a javaslat is támogatható, miszerint minél több gyereke van valakinek, annál nagyobb vagyon örökölhető tőle illetékmentesen.

Az ötpárti egyeztetésen az SZDSZ-t Gegesy Ferenc képviselte, aki azonban nem nyilatkozott az újságíróknak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását