2024. május 4. - Mónika, Flórián

Nagyobb figyelmet várnak Sólyom látogatásával

A Dél-Dunántúlra eső figyelem erősödését várja Sólyom László államfőnek a Duna-Dráva Nemzeti Parkba (DDNP) tervezett, kedden kezdődő látogatásától a park igazgatója.
2008. június 2. hétfő 20:55 - Hírextra
A köztársasági elnök maga tapasztalhatja meg, milyen erőfeszítéseket tesz, tehet e térség, illetve annak bizonyos területein élők olyan problémák megoldására, mint a gazdasági elmaradottság, azon belül a munkanélküliség, s egyebek mellett az országos átlagnál gyengébb infrastruktúra - mondta Závoczky Szabolcs hétfőn az MTI-nek.

Hozzátette: a háromnapos látogatáson emellett természetesen szóba kerülnek a természet és környezetvédelem kérdései is, és több helyütt lehetőség nyílik a természeti értékek megismerésére.

Az igazgató reményét fejezte ki, hogy a DDNP jelenlegi, 50 ezer hektáros területe a jövőben tovább nő, s megfelelő támogatásra találnak azon terveik, melyek az élővilág megőrzését, bemutathatóvá tételét segítenék a közönség számára. Ezek között említette a drávaszentesi bemutatóépület, múzeum kialakítását, a Mohácsi Történelmi Emlékhely megújítását, gemenci látogatóközpont, s magyar-horvát bioszféra rezervátum létesítését.

Závoczky Szabolcs megjegyezte: a DDNP jelenlegi legnagyobb gondja, hogy területének kevesebb mint a felén nem ők, hanem erdészetek a vagyonkezelők, a profitorientált tevékenység során pedig néha sérül a természetvédelem ügye.

Az igazgató utalt arra, hogy Sólyom László látogatása a térségben nem előzmény nélküli. Tavaly szeptemberben a horvát és a szerb köztársasági elnökkel találkozott Kölkeden az államfő, aki akkor arról beszélt, hogy céljuk összehangolni egy három országot érintő, egyedülálló természeti terület fejlesztését.

Az Északkelet-Baranyában és Bácskában található Felső-Duna-völgy területe természetes határral érintkezik a Magyarországon található Duna-Dráva Nemzeti Park Béda-Karapancsa Tájegységével. A három terület teljes egészében összefüggő egységet képez és azonos élőhelyeket jelent.

A terület fejlesztését elsősorban az ökológiai szempontok határozzák meg és ezen a területen komplex vízgazdálkodást kell folytatni. Sólyom László azt mondta, hogy a fenntartható fejlődést a környezetvédelemnek kell vezérelnie.

"Ha ez a három ország ennek e terület fejlesztését együtt veszi kézbe, az óriási lehetőségeket rejt magában" - jelentette ki a magyar államfő. Hozzátette: el kell érni, hogy a tájegység mindhárom országban azonos védettségi státust kapjon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását