2024. április 28. - Valéria

Már csak ötöt kell aludni

Férfiúkról szólj nékem, Múzsa, kik sokfelé játszanak! Már csak egy hét, és tévén vagy kivetítőn, vagy szerencsésebb esetben élőben követhetjük a küzdelmeket. Június 7-én indul a foci Eb, amit sokan talán jobban várnak még a Karácsonynál is.
2008. június 2. hétfő 12:43 - Pálfi Rita


Amiben mindenki biztos

B csoport:
Ausztria
Horvátország
Lengyelország
Németország

Az osztrákokhoz vásárolni szoktunk járni, a horvátokhoz nyaralni. Talán éppen ezért ez utóbbiakat biztos kiemelném esélyesnek, a németek meg ritkán okoznak meglepetést. Aztán ki tudja mire képes a hazai pálya?! Koreának bejött a 2002-es VB-n. Igaz a hazaiak csúcsjósa sem hisz abban, hogy továbbjutnának a csoportmérkőzéseken. Sőt egyes pesszimista drukkerek tavaly még aláírásgyűjtésbe is kezdtek annak érdekében, hogy az osztrák csapat inkább álljon el az Eb indulástól, e módon elkerülve a szégyenteljes szereplést. Ez az egyetlen csoport, ahol szinte mindenki a horvát és a német csapat továbbjutását várja, talán éppen ezért nem így lesz.



Sajtviadal esetén három győztes is lehetne

C csoport:

Franciaország
Hollandia
Olaszország
Románia

A négyesélyes csoport. Ha csupán racionálisan közelíteném meg, biztos egy olasz-francia továbbjutást jósolnék. Ám sokan nem írnák le ennyire könnyen a románokat. És azért a holland fociról sem olyan legyintve szoktunk beszélni, mint a hazairól. Egy neves osztrák jós egyébként 80 százalékra tette az olaszok győzelmét még februárban, azonban e hónapban cseppet változott a kép, és most már a franciák a befutók (így gondolja Matthäus is). Viszont ez így is, úgy is francia-olasz továbbjutást sugall. Külön a tippelésre felkért, frissen avatott szakértőink közül akire leginkább hallgatunk a hollandok továbbjutását egy fokkal biztosabbnak látja, mint az olaszokét (bár nem szereti őket). De a szerkesztőségnek van olyan tagja is, aki olasz-román első és második helyet vizionál a csoportban. (Igaz, elfogultnak minősíthető, mivel kicsit drukkol a románoknak.)



Mediterrán területek kontra fagyosabb tájak

D csoport:
Görögország
Oroszország
Svédország
Spanyolország

A spanyolok eposzi jelzője lehetne az örök reménység csapata, akik sajnos mindig elcsúsznak valami képzeletbeli banánhéjon. Ebben a csoportban egyértelműen favoritnak számítanak. A többség második befutónak a svédeket várja. De az oroszokat sem írnánk le. Ezzel szemben a címvédők továbbjutására senki sem tippelt. Mondjuk őket még a magyar válogatott is legyőzte.
Nem mintha a spanyoloknak szeretnék külön kampányt csinálni, de ők Matthäus titkos esélyesei. De mi nem ezért szeretjük őket. Ha már a futball-legendák tippjeinél tartunk: Maradona lehetségesnek tartja, hogy bajnokok legyenek az ibérek, sőt szíve is hozzájuk húz. De a német és olasz csapat is az esélyesebbek közé tartozik szerinte. Marcello Lippi, aki szintén szaktekintélynek számít a sportágban (vb aranyérmes edzőként), is meglepetést vár a spanyoloktól.

A klubok Eb-résztvevői
1. Olympique Lyon (francia) 11 játékos
2. Panathinaikosz (görög) 10
3. Bayern München (német) 9
4. Werder Bremen (német), Real Madrid (spanyol), FC Barcelona (spanyol), FC Arsenal (angol), Galatasaray (török), 8-8
9. Chelsea (angol), Rapid Wien (osztrák) 7-7
Persze az a legszebb a sportban, hogy többnyire előre kiszámíthatatlan, különben hogy szögezne annyi tekintetet a képernyőkre nap mint nap. A várható továbbjutók tippelését ezért egy diplomatikus véleménnyel zárnám: Michel Platiniéval. Az Európai Labdarúgó Szövetség elnöke a két évvel ezelőtti világbajnokság első három helyezettjét látja esélyesnek az Európa-bajnoki címre. Kiemelte, hogy az egyenletes teljesítmény és a csapat egysége szükséges a végső győzelemhez, fontosabbak még a tudásnál is.

Indul a visszaszámlálás, a tippelés, a programtervezés. A Magyar Televízió élőben közvetíti mind a 31 mérkőzést. Akiket további lehetőségek is érdekelnének: két szabadtéri szurkolóhelyet is nyitnak Budapesten a labdarúgó Európa-bajnokság házigazdái. A nyolcadik kerületi Orczy-kertben legalább ötezren nézhetik majd a meccseket, a budai Millenáris Parkban pedig néhány százan. De ezen felül Eb néző felület lesz várhatóan a fél város, helyet foglalni mindenesetre érdemes jó előre.

Számíts érzelmekre! Ez a szlogenje az idei labdarúgó Európa-bajnokságnak. Mi ennél kevesebbel is beérnénk. Reméljük, hogy nem fognak rosszabbul játszani, mint négy éve.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását