2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Magyar-amerikai megállapodás

Az információcseréről szóló magyar-amerikai megállapodást tartalmazó törvényjavaslatról szavaz jövő héti kétnapos ülésén az Országgyűlés, amelynek elfogadása a magyarok vízummentes amerikai utazásának feltétele.
2008. június 1. vasárnap 09:25 - Hírextra

Hétfőn döntenek a képviselők a Magyar Köztársaság kormánya és az Amerikai Egyesült Államok kormánya között az ismert vagy feltételezett terroristák kiszűrésére szolgáló információk cseréjéről szóló megállapodás kihirdetéséről.

Az átadható adatok közé tartozik a teljes név, az álnevek, a születési hely és idő, az útlevél egy egyéb azonosító okmány száma, valamint a jelenlegi és korábbi állampolgárságra vonatkozó információk.
Döntenek a Magyar Köztársaság kormánya és az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) közötti, a NATO Légiszállítást Kezelő Szervezetnek a Magyar Köztársaság területén való településéről és működéséről szóló Megállapodás kihirdetéséről, valamint a Stratégiai Légiszállítási Képesség programmal kapcsolatban Magyarországra települő külföldi fegyveres erők állomásozásának engedélyezéséről szóló országgyűlési határozati javaslatról.

Az előterjesztések azzal vannak összefüggésben, hogy a Veszprém megyei Pápán lesz a NATO stratégiai légi szállítóflottájának bázisa, és az azt irányító nemzetközi szervezet is a repülőtérre települ az idén.

Mandátumigazolás is lesz, a Magyar Tudományos Akadémia elnökévé választott és ezért képviselői helyéről lemondott Pálinkás József helyére Arnóth Sándor, a Hajdú-Bihar megyei Püspökladány fideszes polgármestere kerül, aki 1998 és 2006 között már volt parlamenti képviselő.
Határozathozatal lesz a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény módosításáról, amelynek alapján arra is lesz lehetőség, hogy azt a cégvezetőt, akit rajtakapnak és el is marasztalnak kartellezés miatt, két évre eltiltsák tisztségétől.

A képviselők döntenek az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2007-es tevékenységéről szóló jelentés elfogadásáról. Kovács Árpád, a szervezet elnöke az általános vitában elmondta: nem illeszkedik az ÁSZ feladataihoz a kormányzati vezetők vagyonnyilatkozatainak ellenőrzése. A határozati javaslatban ezért az Országgyűlés felkéri a kormányt, vizsgálja felül a jogszabályt, és nyújtson be javaslatot az állami vezetők vagyongyarapodási vizsgálatára vonatkozó jogszabály módosítására.

A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény Pettkó András (MDF) kezdeményezte módosításáról is határoz a Ház. Ez lehetővé teszi az okmányirodákban ügyet intézők számára az ügyfélkapu kód átadását. Továbbra is az ügyfél joga eldönteni, hogy él-e az elektronikus ügyintézés lehetőségével, de ha regisztrálni kíván, akkor azt helyben is megteheti, nem kell újra az okmányirodába mennie ezért.

Zárószavazás lesz az esélyegyenlőség érvényesülésének közoktatásban történő előmozdítását szolgáló egyes törvények módosításáról, amely lehetővé teszi az egységes óvoda és bölcsőde létrejöttét, az óvodáztatási támogatás bevezetését a hátrányos helyzetű családok számára, módosítja a felvételi eljárást a hat- és nyolc évfolyamos középiskolákban és felhatalmazást ad a kormánynak a pedagógusbérek rendezésére.

Várhatóan döntenek a képviselők a tűzoltó egyesületekről szóló törvényjavaslatról, amelyet az Országgyűlés önkormányzati bizottsága terjesztett be, és lehetőséget adna a tűzoltó egyesületeknek arra, hogy önként, a jelenlegi feltételeik mellett is aktívan és szabályozott módon bekapcsolódjanak a tűzoltási és műszaki mentési tevékenységbe.

Lefolytatják az önkéntes, tartalékos területvédelmi erő létrehozásáról szóló, a KDNP-s Simicskó István által benyújtott országgyűlési határozati javaslat vitáját.
A javaslat azt tartalmazza, hogy az Országgyűlés szükségesnek tartja a Magyar Honvédség keretei között, annak alárendeltségében olyan tartalékerő létrehozását, amelynek a területvédelem az alapfeladata. E szervezet létrehozásának elveit a kormány dolgozza ki, az elvek között a hadköteles nyilvántartás új alapokra helyezésével.

Kedden folytatódik a költségvetési hivatallal kapcsolatos előterjesztések: az alkotmányról, a helyi önkormányzatokról szóló jogszabály módosításáról, továbbá a költségvetési felelősségről és a Törvényhozási Költségvetési Hivatalról szóló törvényjavaslat általános vitája.
A szabályrendszer része a reáladósság-szabály, ami biztosítja, hogy az államadósság mértéke az infláció hatását leszámítva közép és hosszú távon ne növekedjen. Ezt kiegészíti a pozitív elsődleges egyenleg követelménye. Ugyancsak változás, hogy a jövőben az éves költségvetési törvény elfogadása során nem csak az adott, hanem a következő két év alapvető paramétereiről is döntés születik. A Törvényhozási Költségvetési Hivatal garantálná a szabályrendszer érvényesülését.
Elkezdődik a vasúti közlekedésről szóló törvény módosításának általános vitája, amely zömmel jogharmonizációs rendelkezéseket tartalmaz, a korábbinál részletesebben szabályozza a közszolgáltatási szerződést.

Megvitatják a Nemzeti Akkreditáló Testület szervezetéről, feladat- és hatásköréről szóló törvény módosítását, amely lehetőséget ad a külföldön tevékenykedő magyar cégeknek a magyarországi akkreditáció nemzetközi elismerésére.
Lefolytatják a Magyar Köztársaság kitüntetéseiről szóló törvény, valamint a Kossuth-díjról és a Széchenyi-díjról szóló törvény módosításának általános vitáját. Az előterjesztésre azért van szükség, mert az Alkotmánybíróság szerint a köztársasági elnököt valódi döntési jog illeti meg a kitüntetések adományozásában.

Megkezdődik a családok támogatásáról szóló törvényt módosító, szocialista képviselők által benyújtott javaslat általános vitája. Ez a törvényjavaslat eltörölné azt a rendelkezést, miszerint nem jár gyermeknevelési támogatás annak a személynek, aki a gyermeket napközbeni ellátást biztosító intézményben helyezi el.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását