2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Újra sorompók vannak a magyar-osztrák határon

A labdarúgó Európa-bajnokság idejére vasárnap éjféltől Ausztria egy hónapra visszaállítja határain az ellenőrzést, szúrópróbaszerű okmányellenőrzésre kell számítani.
2008. május 31. szombat 10:10 - Hírextra
A 366 kilométer hosszú magyar-osztrák határszakaszon lévő 22 határátkelő helyen ismét felszerelik a sorompókat, így Hegyeshalomnál is. Az osztrák rendőrség három csoportba sorolta a határátkelőket. Az egyik kategóriába azok tartoznak, melyek nagy forgalmat bonyolítanak, itt folyamatosan ellenőrizik az átmenő forgalmat, de az okmányokat csak szúrópróbaszerűen vizsgálják. Ebbe a kategóriába tartozik a hegyeshalmi átkelő is.

A második csoportba az ideiglenes határátkelők kerülnek, ahol mobil csoportok csak bizonyos időközönként vizsgálják majd az átlépőket. Ezeknél az átkelőknél az adott helyzet figyelembe vételével döntenek az ellenőrzés időtartamáról.

A harmadik kategóriába a turista-, gyalogos- és kerékpáros forgalom számára megnyitott átkelők tartoznak, ezeken az átkelőkön szúrópróbaszerű, spontán ellenőrzés lesz. Az átkelőhelyek közötti zöldhatáron is ellenőrzésre kell számítani.

A határátlépésnél kifelé csak az osztrák rendőrök fogják ellenőrizni az utazókat, Magyarországra belépéskor szabadon átjárható lesz a határ, mivel a magyar rendőrök nem ellenőrzik egyik irányban sem a forgalmat, de jelen lesznek az államhatáron, hogy segítsenek a gyors határátlépésben.

Magyar állampolgár az Eb idején Ausztriába továbbra is az Európai Unióban elfogadott úti okmányokkal utazhat, vagyis útlevéllel, valamint régi és új típusú személyi igazolvánnyal.

Az ellenőrzés célja, hogy semmi ne veszélyeztesse Ausztria és Svájc által közösen rendezendő labdarúgó Európa-bajnokságot, illetve hogy kiszűrjék mindazokat, akik nem kívánatosak az eseményen.

A magyar-osztrák határon tavaly december 21-én szűnt meg a határellenőrzés, miután Magyarország teljes jogú tagja lett a schengeni egyezménynek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását