2024. április 28. - Valéria

Sunyin becsapva hivogatják őket

Az orchideák a megtévesztés mesterei - ha a beporzásukról van szó, a legkülönbözőbb trükköket vetik be, hogy magukhoz csalogassák a rovarokat. Ezúttal egy német kutatócsoport még a szokásosnál is meglepőbb, kettős trükköt leplezett le.
2008. május 31. szombat 18:37 - Hírextra
Az ulmi egyetem osztrák-német kutatócsapata az Európában is honos széleslevelű nőszőfűt (Epipactis helleborine) figyelték meg, amelyet szinte kizárólag darazsak poroznak be: méheket vagy dongókat alig találni a virágokon. Erre már Darwin se talált magyarázatot.

Most viszont megoldódott a rejtély: a nőszőfű kémiai jelek segítségével úgy tesz, mintha hernyók dézsmálnák. A kövér zsákmány reményében rászálló darazsak állati kosztra ugyan nem bukkannak, de a virág édes nektárral jutalmazza a beporzást, így több tövet is szívesen felkeresnek - írják az ulmi ökológusok a Current Biology című szaklapban.

Régóta ismeretes, hogy egyes növények bizonyos illatanyagokat bocsátanak ki, ha megsérülnek, például amikor hernyók lepik el őket. Ezek az illatok pedig odavonzzák a darazsakat. A széleslevelű nőszőfűnél a kutatók hét illatanyagot mutattak ki, amelyek a kecskedarázs és a német darázs csápjaiban elektrofiziológiás reakciót váltottak ki. Az ökológusok bebizonyították, hogy nem a vizuális inger, hanem egyértelműen az illat az, amely odacsábítja a darazsakat a virághoz. A következő kérdés az, hogy fel lehet-e használni az illatanyagokat egy darázscsapda előállításához - a válaszon már dolgoznak a kutatók.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását