2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Tokaj reneszánsza a Mezőgazdasági Múzeumban

A tokaji bort meg fogjuk magunknak védeni, mert ezt az italt jelenlegi minőségében csak Magyarországon lehet előállítani - jelentette ki Sirman Ferenc, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára csütörtökön Budapesten a Reneszánsz
2008. május 30. péntek 07:57 - Hírextra
A bemutatót a reneszánsz év keretében szervezte meg a Mezőgazdasági Múzeum. A megnyitón az agrártárca vezető tisztségviselője elmondta: aszújellegű bort Tokajban a XVI. század óta készítenek az írásos emlékek szerint, ám ezt megelőzően is már a tokaji bor ismert volt nemcsak Magyarországon, hanem szerte Európában, így azt Mátyás király udvarában is fogyasztották.

A tokaji bor újabb reneszánsz korszaka a rendszerváltozást követően jött el, amikor a hegyvidék újraéledt és a borászok szakértelme a tokaji bort ismét a világ élvonalába emelte. A szakállamtitkár utalt arra is, hogy többen megpróbálkoztak hasonló jellegű bor előállításával, mint a tokaji, ám ez sehol sem sikerült. Mivel a tokaji bor eredetvédett, így azt meg lehet és meg is kell védeni.
Estók János, a Mezőgazdasági Múzeum tudományos titkára az MTI-nek elmondta: jelenleg Tokajban mintegy 5.600 hektárra tehető a termőszőlő terület, emellett van még mintegy 600 hektár, amelyet jelenleg nem művelnek. A tokaji borokból származó éves árbevétel becslések szerint mintegy 10-12 milliárd forintra tehető.

A muzeológus szerint a tokaji bor, vagyis az aszú első nagy - úgynevezett reneszánsz korszaka - a XVI. századtól a XVIII. század közepéig tartott. Majd ezt követően a filoxéravész elmúltával lendült fel ismét a szőlőtermelés Tokajban, amit azután a trianoni békeszerződés ismét visszavetett. Leszögezte azonban, hogy a tokajit már évszázadok óta ismerik szerte a világban. Került ugyanis a tokaji aszúból számos királyi és fejedelmi asztalra. A csütörtökön megnyílt budapesti kiállítás ezt a folyamatot kívánja reprezentálni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását