2024. május 3. - Tímea, Irma

Sokgyerekes fogatlan anyák

Megalapozott az a közkeletű hit, hogy minél több a gyerek, annál kevesebb a fog - persze nem összességében, a Földön, hiszen a gyereknek is nő idővel, hanem csupán - az anyára szűkítve.
2008. május 30. péntek 11:47 - Hírextra
Amerikai kutatók országos reprezentatív minta alapján kiválasztva, 2635 nő adatait vizsgálták a 18-64 éves korosztályban, akiket társadalmi-gazdasági státusuk szerint három csoportba osztottak. A legmagasabb státusú gyermektelen nők körében az átlagos foghiány nem érte el az egyet, az egygyerekeseknél ez a hiány már kettő, a négynél több gyerekeseknél pedig már csaknem öt fog volt (áltagról van szó). A legalacsonyabb státusú nők között a gyerektelen asszonyoknak két foga hiányzott átlagosan, az egygyerekeseknek három, a négy vagy több gyerekeseknek pedig nyolc foghiánya volt.

A középrétegnél ugyanezt a trendet tapasztalták a New York Egyetem és a connecticuti Yale Egyetem kutatói, akik a vizsgálatot Stefanie Russell vezetésével végezték. "Ez volt az első ilyen jellegű nagy tanulmány az Egyesült Államokban" - mondta Russell.

Korábbi vizsgálatok, például egy nagy skandináv tanulmány a nyolcvanas években, hasonló eredményre jutottak.

Az American Journal of Public Health című, közegészségügyi szakfolyóirat csütörtöki számában megjelent tanulmány népcsoportok szerinti bontásban nem elemezte az eredményeket.

A terhesség alatt a nőknél gyakoribb a fogínygyulladás, mert a szájban lévő baktériumokkal szemben megváltozik a szövetek válaszreakciója - mondta Russell. A fogak és az íny között megtelepedő baktériumok gyulladást és vérzést okoznak. A fogínygyulladás kezelés nélkül komolyabb ínybetegségekhez, végül a fog elvesztéséhez vezet. A kutatónő szerint a tendenciához hozzájárulhat a félelem a fogorvostól és a többgyerekes anyák időhiánya is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását