2024. április 25. - Márk

Elnapolták el az olimpiai láng meggyújtását megzavaró franciák perét

Szeptemberre napolták el az olimpiai láng meggyújtását megzavaró francia újságírók görögországi perét csütörtökön. A párizsi székhelyű Riporterek Határok Nélkül (RFS) szervezet három tagjának a dél-görögországi Pürgosz város bíróságán kellett megjelennie.
2008. május 30. péntek 08:24 - Hírextra
A tárgyalást azonban a görög igazságügyi dolgozók sztrájkja miatt elnapolták. A három franciát nemzeti jelkép megsértésével vádolják, amiért pénzbüntetést kaphatnak.

Robert Ménard, az RFS főtitkára - az ügy egyik vádlottja - csütörtökön sajtótájékoztatót tartott Athénban, ahol nem cáfolta, hogy részt vett az olimpiai lánggyújtási szertartás megzavarásában. Közölte, hogy az olümpiai demonstrációnak az volt a célja, hogy felhívják a figyelmet az emberi jogok kínai megsértésére. Hangsúlyozta: nem tekintik támadásnak és nem sajnálják a tiltakozó akciót, hanem büszkék rá.

Ménard és két társa - Jean-Francois Julliard és Vincent Brossel - Tibet szabadságáért akart szót emelni az olümpiai lánggyújtáson. Egyiküknek sikerült eljutnia a pódiumig, ahol éppen Liu Csi (Liu Qi), a pekingi játékok szervezőbizottságának (BOCOG) elnöke beszélt. Egy zászlót mutatott fel, amelyen az olimpiai ötkarika bilincsekből áll, miközben a rendőrök közbeléptek és elvezették.

A március 24-én meggyújtott fáklyát Athénból Pekingbe vitték, majd onnan európai körútra indult a láng, amely végül 130 napos, öt kontinensen áthaladó útja során, 137 ezer kilométer után érkezik vissza a pekingi Nemzeti Stadionba. Ménard értésre adta, hogy az RFS további tiltakozó akciókat szervez az augusztus 8-i olimpiai megnyitót megelőző hetekben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását