2024. március 29. - Auguszta

Az MSZP meg fogja védeni a nyugdíjasok járandóságait

Az MSZP meg fogja védeni a nyugdíjasok járandóságait, illetve az emberek ezreinek munkát biztosító beruházásokat - jelentette ki Simon Gábor pénteken Egerben.
2008. május 30. péntek 16:56 - Hírextra
A szocialista párt országos választmányának elnöke Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének kiszivárgott kijelentéseire reagálva azt mondta, hogy a nyugdíjak befagyasztása - a nyugdíjkorrekciós program megszüntetésével együtt - évente 26 ezer forintot venne ki a nyugdíjasok zsebéből.

Az állami nagyberuházások leállítása nyomán 1.200 - 1.400 milliárd forintnyi uniós fejlesztési támogatástól esne el az ország, ami a GDP 1 százalékos csökkenését és munkahelyek ezreinek megszűnését jelentené - fűzte hozzá a politikus.

Simon Gábor a sajtótájékoztatón úgy vélekedett, hogy a Fidesz elnöke tart a most következő kormányzati ciklus sikereitől, és ezért szorgalmazza előrehozott választások megtartását.

Az elmúlt két év intézkedései, az államháztartás és a költségvetés egyensúlyának megteremtése nyomán most komoly fejlesztési lehetőségek előtt áll az ország - mondta. Hangsúlyozta: a felelősségvállalás, a felelős politikai magatartás kormányoldalon és ellenzékben egyaránt kötelező.

Ezért volna szerencsés, ha Orbán Viktor nyilvánosan is ismertetné kormányzati elképzeléseit. Például odaállna a kis -és középvállalkozók elé, és elmondaná nekik, hogy a következő években nem számít rájuk beszállítóként az állami nagyberuházások megvalósítása során.

Ugyanakkor példaként említette, hogy csak a 4-es metró építése ötezer embernek ad munkát, ami ötezer család megélhetését is jelenti.

A továbbiakban leszögezte, hogy miközben a szocialista vezetésű kormány sokszor fájdalmas intézkedéseket volt kénytelen meghozni az államháztartás stabilizációja, a konvergenciaprogram megvalósítása érdekében, a versenyképesség oltárán soha nem volt hajlandó feláldozni a nyugdíjasok ügyét.

Vagyis az utazási kedvezmények, a 13. havi nyugdíj, valamint a korrekciós program mellett, az úgynevezett svájci indexálásnak köszönhetően, ma 40 százalékkal nagyobb a nyugdíjak vásárlóereje, mint 2001-ben.

Ennek kapcsán emlékeztetett arra, hogy az 1998-ban hivatalba lépő Fidesz-kormányzat összességében 19 ezer forintot vont el a nyugdíjasoktól.

Ebben a helyzetben attól tartanak, hogy a Fidesz, kormányra kerülése esetén újra a nyugdíjasoktól vonna el pénzt más célok finanszírozására - mondta Simon Gábor.

A sajtótájékoztatón Sós Tamás, a Heves Megyei Közgyűlés szocialista elnöke, a politikai károkozás példájaként említette hogy a Fidesz népszavazás kezdeményezésével kívánja meggátolni az Apollo Tyres indiai cég Gyöngyösre tervezett abroncsgyártó üzemének létrejöttét, amivel az első ütemben 900 új munkahely létrehozása kerülhet veszélybe a szocialista vezetésű városban és környékén.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását