2024. április 25. - Márk

A Feneketlen-tó még ráér

Elnapolta a Fővárosi Közgyűlés Városüzemeltetési és Környezetgazdálkodási Bizottsága Rétvári Bencének (KDNP), a XI. kerület egyik országgyűlési képviselőjének azt a javaslatát, hogy ötmillió forintot fordítsanak a Feneketlen-tó vízpótlására. Erről maga a
2008. május 30. péntek 17:21 - Hírextra
Rétvári Bence szerint a bizottság szocialista és szabad demokrata többsége azért napolta el a javaslatot, mert véleményük szerint először be kell várni a vízforrásokkal kapcsolatos tanulmányokat, mert lehet, hogy nem is szükséges a víz pótlása.

"Akár hónapokba is beletelik, amíg a szakértők nyilvánosságra hozzák vizsgálataik eredményét, és végleges álláspont születhet a vízszintcsökkenéssel és a szükséges kármentő intézkedésekkel kapcsolatban. Az is lehet, hogy nem azonos következtetésre jutnak, ami szintén nehezíti az eredeti állapot helyreállítását" - tudatta.

Véleménye szerint indokolt lenne, hogy már most - ideiglenes intézkedésként - vízpótlással állítsák helyre a környezetet, s erre kért a Fővárosi Közgyűlés Városüzemeltetési és Környezetgazdálkodási Bizottságától, valamint a gazdasági bizottságtól 5-5 millió forintot. A kérdés megvitatását azonban az előbbi bizottság elnapolta, utóbbi pedig egyelőre még nem döntött az ügyben.

Molnár Gyula (MSZP), a XI. kerület polgármestere áprilisban kérte fel a Műegyetem szakértőit arra, hogy vizsgálják meg a Feneketlen-tavat, állapítsák meg a vízszint és a vízminőség változásának okát, és tegyenek javaslatot az esetleges beavatkozásokra.

Tette mindezt azután, hogy Rétvári Bence korábban arról számolt be: szakértők szerint valószínűsíthető, hogy a 4-es metró Móricz Zsigmond körtéri és Fehérvári úti állomásának építése során történő vízkiemelések miatt csökkent a tó vízszintje egy méterrel az elmúlt télen.

A 4-es metró beruházója, a DBR akkor valószínűtlennek nevezte, hogy összefüggés lenne a metróépítés a Feneketlen-tó apadása között.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását