2024. május 2. - Zsigmond

Tabajdi érthetetlennek nevezte a Fidesz és a Magosz álláspontját

Tabajdi Csaba, az MSZP EP Delegáció vezetője, az EP Mezőgazdasági Bizottságának főtagja érthetetlennek nevezte a Fidesz és a Magosz álláspontját, amely nem támogatja a SAPS-ról az SPS rendszerre való átállást 2009-ben.
2008. május 29. csütörtök 17:36 - Hírextra
Tabajdi szerint feleslegesen és tájékozatlanul riogat Font Sándor és Jakab István."Az SPS rendszerre való áttérés jóval kevesebb változással jár, mint ahogyan azt gondolják. A most működő SAPS rendszerünk egyik fele a brüsszeli borítékból jövő támogatás már most színtiszta területi általány, amelyek lényegében SPS-alapon kerülnek elosztásra. Az átállás tehát messze nem olyan bonyolult, mint ahogy egyesek sugallják." - értékelt Tabajdi.

"Az SPS rendszer jól működik a 15 régi tagállamban, valamint az új tagállam Szlovéniában is. Az átállás halogatásának a tejszektor, a szarvasmarha, a juh, a rizs, a dohány, a szőlő-bor és a zöldség-gyümölcs ágazatok, de még a gabonatermesztők is vesztesei lennének."

"Font téved: az Európai Unió a mostani SPS rendszer alapját képező termeléstől elválasztott területalapú átalánytámogatásokban gondolkodik a 2013 utáni támogatások tekintetében is. Tévedés az is, hogy a gazdák veszítenek az átálláson, erről szó sincs. A bevezetés nem jár a támogatások csökkenésével, csak a jogosultsági logika változásával. Az SPS stabilabb és a versenyképességet jobban szolgáló támogatási rendszert, amelyben a jogosult a föld mindenkori használója. Helyes az a kormányzati törekvés, hogy a föld értékének növelése érdekében a föld és a támogatási jogosultság együtt forogjon a piacon, ez egy egészséges földpiac kialakulásának előfeltétele."

Tabajdi Csaba hangsúlyozta, hogy az SPS-re való áttérés azt is szolgálja, hogy az agrárium számára juttatott uniós támogatások valóban az ágazatban maradjanak, és ne áramoljanak ki a mezőgazdaságon kívülre. A rendszer a nemzeti tartalék révén nyitott a később mezőgazdasági termelésbe kezdők, így a fiatal gazdák számára is.
Tabajdi szerint noha a termeléstől elválasztott támogatások SPS rendszere több tekintetben egyszerűbb lesz a mostani SAPS-nál, a környezetvédelmi előírások szigorodása (a 18 kritériumból álló keresztmegfelelési szabályok bevezetése) miatt a gazdák kötelezettségei valamelyest növekednek majd. Erre a gazdákat és a kritériumok betartását ellenőrző intézményeket is alaposan fel kell készíteni. A keresztmegfelelés bevezetésénél a régi tagállamoknál gondot jelentett, hogy a különböző kritériumok ellenőrzését egymással párhuzamosan futó, a mindennapos gazdálkodási tevékenységek akadályozó vizsgálatokat végeztek a felelős szervek. Éppen ezért az uniós előírások stréber túlteljesítésére hajlamos hazai intézményeket fel kell készíteni arra, hogy az elengedhetetlen ellenőrzéseket célszerűen, a gazdálkodókat nem zaklatva végezzék. Jó hír viszont, hogy a keresztmegfelelési szabályok várhatóan a közeljövőben egyszerűsödni fognak az EU-ban.

A környezetvédelmi előírások betartása ugyanakkor a gazdálkodók érdeke is, mivel a Közös Agrárpolitika 2013 utáni jövője nagyban múlhat azon: be tudjuk-e bizonyítani, hogy az európai mezőgazdaság valódi hozzáadott értéket termel. Ehhez pedig az kell, hogy a gazdák bizonyítani tudják: jobb minőségű, az egészségre garantáltan nem káros és környezetbarát terméket állítanak elő, mint a sok esetben ellenőrizhetetlen harmadik országbeli versenytársaik.

A magyar szocialista képviselő szerint az SPS rendszer jobban szolgálja majd az állattenyésztés és a növénytermesztés megbomlott egyensúlyának helyreállítását, amely a magyar mezőgazdaság stratégiai érdeke. Ráadásul 2011-ben nagyon nagy valószínűséggel beköszönt a földpiaci liberalizáció Magyarországon, amelynek következtében a külföldiek is vásárolhatnak termőföldet. Az SPS rendszer 2009-es bevezetése megnehezíti a magyar föld olcsó felvásárlását.

Tabajdi szerint jó lenne, ha Font és Jakab hallgatnának mind a magyar, mind az európai szakértőkre, többek között az Agrárgazdasági Kutatóintézet szakembereire, és a tények alaposabb tanulmányozása után nyilvánítanának véleményt az SPS-re való áttérés kérdésében.

Ebben az esetben nem riogatnák fölöslegesen a magyar gazdákat és nem keltenének rémhíreket, és inkább segítenék a magyar agrártermelőket az átállásban, amely nyilvánvalóan megpróbáltatásokkal jár együtt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását