2024. május 2. - Zsigmond

A Fővárosi Közgyűlésnek kell a 4-es metró

A Fővárosi Közgyűlés csütörtökön egybehangzó döntéssel kinyilvánította, hogy a fővárosnak szüksége van a 4-es metróra. Szavazás nélkül tudomásul vette a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön a 4-es metró építésének helyzetéről készült negyedéves tájékoztatót.
2008. május 29. csütörtök 17:39 - Hírextra
Tarlós István, a Fidesz és Bagdy Gábor, a KDNP frakcióvezetője egyaránt a számos tanácsadói szerződés okát firtatta és úgy vélte, hogy túl sok a párhuzamos feladatellátás a BKV-nál. Tarlós István emlékeztetett rá, hogy évtizedekkel ezelőtt a Metróber egy kis cégként a jelenlegi kapacitás töredékével képes volt lebonyolítani egy hasonló jellegű metróépítést.

Olti Ferenc, a BKV metróépítéssel foglalkozó vezérigazgató-helyettese szerint a speciális feladatok indokolják a szakértők alkalmazását.

A közgyűlés egybehangzó döntéssel elfogadta az öt frakció azon egymondatos állásfoglalását, amelyben kinyilvánították, hogy a fővárosnak szüksége van a 4-es metróra. Steiner Pál MSZP-frakcióvezető egy terjedelmes nyilatkozatot terjesztett be ez ügyben, amelyhez Tarlós István hasonló jellegű módosítást fűzött. A vita feloldásaként a frakcióvezetők és a főpolgármester egyeztetése után végül a közgyűlés csak egy, egymondatos nyilatkozatot fogadott el. Steiner Pál nyilatkozat-tervezetének előzménye, hogy egyes sajtóhírek szerint Orbán Viktor Fidesz-elnök egy zártkörű megbeszélésen kilátásba helyezte a beruházás leállítását.

Egybehangzó szavazattal jóváhagyta a közgyűlés a Szabadság híd rekonstrukciójának EU-támogatási szerződését. A főpolgármesteri hivatal jogi szakemberei, köztük Haszonicsné Ádám Mária aljegyző is felhívták a figyelmet arra, hogy a Polgári törvénykönyvvel és az önkormányzati törvénnyel is ellentétes a szerződés, amely egyébként egy kormánydöntésre épül. A kormánypárti és ellenzéki képviselők is úgy vélték, hogy ettől függetlenül a szerződést jóvá kell hagynia a közgyűlésnek, hogy hozzájussanak a hídfelújításhoz szükséges több mint 2 milliárd forintos EU-forráshoz.

Devánszkiné Molnár Katalin (MSZP) a jogi-, és Lakos Imre (SZDSZ), a városüzemeltetési bizottság elnöke is nehezményezte, hogy a városvezetésnek erről a helyszíni előterjesztéséről az előző napokban semmilyen tájékoztatást nem kaptak a bizottságok. Lakos Imre leszögezte, hogy tarthatatlan az illetékes főpolgármester-helyetteseknek az ilyen jellegű eljárása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását