2024. április 30. - Katalin, Kitti

Ne szavazzanak!

Ne szavazzanak a pénteki tévéelnök-jelölés és tévéelnök-választás során a Magyar Televízió (MTV) Közalapítvány kuratóriumi elnökségének alig négy nappal korábban mandátumot nyert tagjai - kezdeményezte a testületben helyet foglaló egyik fideszes delegált.
2008. május 29. csütörtök 10:35 - Hírextra
"Így nem hozná sem magát, sem a többi tagot, sem a pályázókat senki olyan helyzetbe, hogy olyanok döntenek, akik sem az indulókkal nem találkoztak, sem azok pályázatát nem ismerik" - mondta Szabó László.

Közlése szerint kezdeményezését napokkal korábban írásban és szóban is közölte Czeglédi László kuratóriumi elnökkel, de választ mindeddig nem kapott.

"Én nem fogok törvényt szegni senki kérésére" - reagált Czeglédi László kuratóriumi elnök az MTI megkeresésére a nap folyamán; mint mondta, a frissen megválasztott delegáltak már megismerkedhettek a tisztségért versenybe szállók pályázataival.

"Ilyen lehetőség nincs" - kommentálta a kezdeményezést, hozzátéve, valamennyi testületi tagot ugyanannyi jog illet meg.

Pénteken - rendhagyó módon - másodszor fut neki a kuratóriumi elnökség, hogy a folyamatban lévő pályázaton belül jelöltet állítson az elnöki posztra. (A korábbi gyakorlat az volt, hogy ha sikertelen volt a jelöltállítás vagy az elnökválasztás, az elnökség új pályázatot írt ki.)

Az egy héttel korábbi első körben ugyanis a szocialista és a szabad demokrata delegáltak távolmaradása miatt határozatképtelen volt az ülés.

Azóta, hogy a koalíció felbomlása miatt felborult kormánypárti-ellenzéki arányokat helyreállítsa, a parlament hétfőn négy újabb, az MSZP által delegált tagot választott, így a kormánypárt hét küldötte mellett három Fidesz-, két SZDSZ-, valamint egy-egy MDF- és KDNP-delegált van a testületben.

Az új tagok szavazásának vagy nem szavazásának kérdése azzal nyer különös jelentőséget, hogy az elnökjelöléshez kétharmados szótöbbségre van szükség, márpedig ha az összes többi elnökségi tag egy induló mellé áll, a Fidesz és a KDNP delegáltjai ellenében tehetnek személyi javaslatot a társadalmi szervezetek képviselőivel kiegészült nagykuratóriumnak.

Ennek szintén kétharmaddal kell áldását adnia a személyi javaslatra, hogy a pályázó elnyerje a március eleje óta betöltetlen elnöki tisztséget.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását