2024. április 25. - Márk

Legalább 200 ezer forintos fizetést a pedagógusoknak

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) szerint legalább a bruttó átlagbért 10 százalékkal meghaladó, vagyis bruttó 200 ezer forintos fizetésben kellene részesülniük a pedagógusoknak - jelentette ki a szervezet elnöke csütörtökön Egerben.
2008. május 29. csütörtök 18:49 - Hírextra
A szükséges forrásokat a központi költségvetésnek kell biztosítania, hiszen az önkormányzatok nem rendelkeznek ehhez anyagi eszközökkel - közölte az FDSZ elnökségének az Eszterházy Károly Főiskolán tartott kihelyezett ülését megelőzően az MTI-vel Kis Papp László.

Elfogadhatatlan ugyanis, hogy a pedagógusok jövedelme a bértábla alját jelenti; életszínvonaluk növelésére annál is inkább szükség volna, mert ez hozzájárulna presztízsük növekedéséhez. Áttételesen az iskolai erőszak megfékezéséhez is - tette hozzá.

A szakszervezeti vezető szerint ugyan bíztató jelnek tekinthető, hogy a kormány lépéseket kíván tenni a pedagógusbérek rendezése érdekében. Ugyanakkor azt a tervet, miszerint csupán a pályakezdők bérének rendezésére kerülne sor, nem tartják megfelelőnek. Annál is inkább, mert feszültségeket gerjesztene a pedagógus társadalmon belül.

A továbbiakban úgy vélekedett, hogy a pedagógusképzés színvonalának erősítése a jövő építésének meghatározó eleme.

Ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy a pálya presztízsének erősítése az anyagi megbecsülésen kívül más eszközöket is igényel, mert csak ezek együttes alkalmazásával, a tanári tekintély növelésével van esély az iskolákban terjedő erőszak megfékezésére - mondta az érdekvédelmi vezető.

Arról is szólt, hogy a felsőoktatás finanszírozhatósága érdekében meg kell kezdeni az intézményi integrációt.

Ennek kapcsán példaként említette, hogy a Magyarországon 76 felsőoktatási intézmény működik, ami több, mint Németországban.

Ugyanakkor van olyan főiskola, amely hét, egy másik pedig 16 nappali tagozatos hallgatót oktat - fűzte hozzá.

Ebben a helyzetben a FDSZ véleménye szerint a történelmi múlttal rendelkező intézményekre alapozva, regionális szinten kellene megszervezni a felsőoktatás integrációját.

Aktuális kérdésekről szólva hangsúlyozta, hogy a júniusi fizetésével, valamennyi oktató plusz 15 ezer forintos juttatásban részesül a szakszervezet és a kormány megállapodása alapján.

A megállapodás értelmében ugyanis az idén nem szenvedhetnek el reálbércsökkenést a felsőoktatásban dolgozók; a pluszjuttatás pedig az előre prognosztizáltnál magasabb infláció kompenzálására szolgál - magyarázta Kis Papp László.

Egyben emlékezetett arra, hogy tavaly decemberben 3 évre szóló megállapodást kötött az FDSZ a kormánnyal, amely szerint a 2008-as 214 milliárd forintról 2011-re 241 milliárd forintra nő a felsőoktatás állami finanszírozása.

Ugyanakkor az FDSZ csak akkor tartja elképzelhetőnek a tandíj bevezetését, ha ahhoz egy esélyegyenlőséget segítő, szociális program is társul - mondta Kis Papp László.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását