2024. április 25. - Márk

Hangulatjelentés az öttusa VB első napjáról

Szerda este a Papp László Budapest Sportarénában Klaus Schormann, a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) elnöke hivatalosan megnyitotta az MVM Öttusa Világbajnokságot. Ma pedig már a versenyeké volt a főszerep. A nők hagyományos versenyének selejtezőjével
2008. május 29. csütörtök 17:48 - Malina Adrienn
A szerda esti megnyitó ünnepségen Klaus Schormann jó versenyzést kívánt a sportolóknak, a nézőknek kellemes élményeket, és izgalmas csatákat. Sólyom László köztársasági elnök, aki a világbajnokság fővédnöke, köszöntő beszédét Seress Zoltán színművész tolmácsolta. A köztársasági elnök kihangsúlyozta az öttusázók hősiességét, kitartását, akaraterejüket pedig példaként állította mindenki elé. Erre a kitartásra és küzdeni tudatásra ma a hölgyeknek már szükségük is volt.

Két csoportban összesen 65-en küzdenek a 36 fős döntőbe kerülésért. Ehhez a mezőny mindkét felében az első 18 között kell végezni. A magyarok közül az A csoportban szerepelt Máthé Vivien és az egyéni induló Gyenesei Leila, a B csoportban pedig az olimpiai bajnok, háromszoros vb-aranyérmes Vörös Zsuzsanna és Tóth Adrienn.



Amiről eddig a szervezők csak beszéltek, most teljes valójában a szemünk elé tárult. A Népstadion Szoborparkja egy kis ékszerdobozhoz hasonlít, amit ma még csak félig „nyitottak” meg. Lévén, hogy a selejtezők során a lovaglásra nem kerül sor, így a lovaspálya, még csak a bemutató helyszíne volt. Lehet reménykedni, hogy a szombaton és a vasárnap a lósorsolás alkalmával a versenyzőink mellé álljon, mert egyik másik paci láttán az volt az érzésem, hogy a közelébe se mernék menni, nem hogy még felüljek rá. De szerencsére öttusázóink ennél bátrabbak.

Eredmények A csoport (32 versenyző)
1. Paulina Boenisz (Lengyelország) 4480 pont
2. Anna Arhipenka (Fehéroroszország) 4336
3. Gyenesei Leila 4304 (vívás: 19 győzelem/12 vereség/916 pont, úszás: 2:10.46 perc/1356 pont, lövészet: 173 kör/1012 pont, futás: 11:15.39 perc/1020 pont)
...11. Máthé Vivien 4236 (vívás: 15/16/804, 2:15.14/1300, 177/1060, 11:02.58/1072)
A helyszínek közötti közelség tényleg meglepő. Két-három perc alatt eljuthatunk egyik helyszínről a másikra. A lovaspálya és a mobiluszoda között szinte egy lépés távolság van. Fel is vetődhet a kérdés, hogy mi történik akkor, ha egy megbokrosodott ló véletlenül a medencében köt ki. Valószínűleg ilyen szabálymódosításra még nem került sor, de ha valóban történelmi lesz ez az öttusa világbajnokság, akkor még ez is előfordulhat.

Az A csoport versenyzői vívással kezdtek, míg a B csoport úszással nyitotta a napot. Kétségtelenül rosszabbul jártak, mert a reggeli hűs szellőben nem lehetett kellemes érzés vízbe csobbanni. Gyenesei Leiláék ezt már fél 1 után tehették meg, ekkor már igazi strandolós hangulat uralkodott a Népstadion kertben, amihez még zenei aláfestés is érkezett. Akinél nem volt naptej, azokra kellemetlen este vár…



A reggeli vívást Elbert Gábor, sportért felelős szakállamtitkár is érdeklődve nézte végig. Máthé Vivient Balogh Gáborék szurkolása sem hozta annyira lendületbe, hogy ne negatív mérleggel zárja a vívást (15 győzelem, 16 vereség). A pástról lejőve el is tört a fiatal versenyzőnél a mécses. De jöhetett a javítás, ami a negyedik helyet érő úszással sikerült is. Az uszamok (nem elírás, csak a futam szó Martinek János kérésére uszamként szerepel) alatt is tartott a már említett lovasbemutató, így külön érdekesség volt, amikor valamelyik ló közelebbről is „megnézte”, hogy mi zajlik a medencében (fürdés a lovak részéről még nem volt).

Eredmények B csoport (33 versenyző)
1. Heather Fell (Nagy-Britannia) 4268 pont
2. Mhairi Spence (Nagy-Britannia) 4212
3. Amélie Cazé (Franciaország) 4212
...10. Tóth Adrienn 4180 (úszás: 2:19.61 perc/1248 pont, lövészet: 171 kör/988 pont, vívás: 19 győzelem/12 vereség/916 pont, futás: 11:13.92 perc/1028 pont)
11. Vörös Zsuzsanna 4176 (2:17.18/1276, 167/940, 20/11/944, 11:16.19/1016)
A mai selejtezők már előrevetítették, hogy ha a jó idő kitart, akkor hétvégén fergeteges hangulat lesz a Szoborparkban. Ma és holnap a belépés ingyenes, talán ennek volt köszönhető, hogy az úszó futamok alatt már egyre hangosabban zúgott a „Hajrá magyarok!”. Bár az Allez! és a Forza! buzdítások sem hiányoztak.

Az első nap sikeréhez tartozik, hogy Gyenesei Leila, Máthé Vivien, Vörös Zsuzsanna és Tóth Adrienn, vagyis mind a négy magyar bejutott a szombati döntőbe.

Gyenesei - aki egyéni induló, azaz teljesítménye a csapatversenybe nem számít majd bele - már három szám után nagyon jó helyen állt. A napot váratlanul jó, 916 pontos vívással alapozta meg, majd megnyerte a 200 méteres úszást, 173 körös lövészetével pedig tartotta pozícióját az élmezőnyben. A futásnak negyedikként vágott neki, s végül harmadikként ért célba. Máthé Vivien 804 pontos vívással, negyedik helyet érő úszással és 177 körös lövészettel tizenegyedik volt a futás előtt, s ezt a helyét a 3000 méter során meg is tartotta.



Vörös Zsuzsának akadtak gondjai, ami tőle szokatlan. Az első két szám, az úszás és a lövészet után még kiesést jelentő pozícióban állt, leginkább azért, mert pontatlanul célzott, mindössze 167 kört ért el. A vívásban aztán összeszedte magát: 944 pontot gyűjtve harmadikként zárt és kilencedik volt a futás előtt. Közvetlenül mögötte vágott neki a távnak Tóth Adrienn is, aki végig kiegyensúlyozottan szerepelt.

Holnap a férfiak mezőnyének selejtezője következik.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását