2024. április 26. - Ervin

Az SZDSZ a Nagy Imre-per hanganyagának nyilvánosságáért lobbizik

Az SZDSZ a Nagy Imre-per hanganyagának nyilvánosságra hozatalát támogatja; ha kell, törvénymódosítást kezdeményez - ezt Kóka János pártelnök mondta csütörtökön Nyíregyházán.
2008. május 29. csütörtök 14:23 - Hírextra

Kóka János arra reagált, hogy a hanganyag kiadását a Magyar Országos Levéltár - törvényi tiltásra hivatkozva - megtagadta. Ha ez valóban fennáll, akkor az SZDSZ parlamenti frakciója kezdeményezni fogja a rendelkezés módosítását az Országgyűlésben - mondta a pártelnök.

Hozzátette: a liberálisok szerint mindenkinek joga van ahhoz, hogy az ötven évvel ezelőtti per 52 órás hanganyagát egészében meghallgassa, és megismerje a volt miniszterelnök halálos ítélete meghozatalának körülményeit.

Az OSA, vagyis a Nyílt Társadalom Archívum és az 1956-os Intézet a per ötvenedik évfordulójára rendhagyó, egyhetes megemlékezést akart szervezni, amelyen a "meggyilkolt vagy súlyos börtönévekre ítélt vádlottak méltóságának helyreállítása érdekében" mutatták volna be nyilvános előadáson, teljes egészében, a per hiteles és vágatlan dokumentumának tekinthető hanganyagot.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását