2024. április 27. - Zita

Zenekarok, ha találkoznak...

Pénteken és szombaton este a budapesti Gödör klubban mutatkozik be a hazai közönség előtt az a nyolc zenekar, amely június 21-én, a zene ünnepén Londonban, Párizsban, Berlinben, Brüsszelben és Pozsonyban képviseli a magyar populáris zenekultúrát.
2008. május 28. szerda 20:43 - Hírextra
A kezdeményezést tavaly indította el a Párizsi Magyar Intézet, amelyhez az idén még négy európai nagyváros magyar kulturális intézete csatlakozott. Mint azt a programot koordináló Balassi Intézet szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Lauter Éva főigazgató elmondta: idén jó együttműködés alakult ki az öt város részvételével, ennek eredményeképp 191 jelentkezőt regisztrálhattak.
Derdák András, a Párizsi Magyar Intézet igazgatója rámutatott: elképzelése az volt, hogy olyanokat válasszanak ki, akik a magyar népzenei alapokat kortárs stíluselemekkel ötvözik. Utalt arra is, hogy azt várják a pályázati úton kiválasztott zenekaroktól: utazásuk legyen több egy fellépésnél, felkészülten, esetleg a menedzserük kíséretében találkozzanak a párizsi, londoni, brüsszeli, berlini, pozsonyi fesztiválszervezőkkel és egyéb szakemberekkel.

Az intézetek mindegyik városban komoly adatbázist építettek föl, ezzel segíthetik a kapcsolatépítésben a zenészeket.

Derdák András megjegyezte: hozzájuk az idén csaknem 100 pályázat érkezett, így jó keresztmetszetet kapott a legújabb formációkról. A francia fővárosban a Folktronika és Goulasch Exotica mutatkozik be június 21-én a magyar színekben.

Takács Ildikó, a Londoni Magyar Kulturális Központ igazgatója elmondta, hogy hozzájuk csaknem 80 pályázat érkezett. A zsűrizésbe bevonták egy londoni népzenei fesztivál szervezőjét és a londoni Francia Intézet munkatársát is.

Fontos volt, hogy jó döntést hozzanak, mert június 21-én a brit fővárosban, a Hyde Park közelében egy egész napos utcai eseményt rendeznek a zene ünnepe alkalmából: 150 zenekar lép föl, és 30 építészeti installációt is fölállítanak, mert a két kulturális ág idén együtt ünnepel. Ezt a hatalmas programfolyamot kell a figyelmet fölkeltve "megállítania" az általuk kiválasztott együttesnek, nevezetesen a Ferenczi Györgynek és a Rackajamnek - hangsúlyozta Takács Ildikó.

Can Togay János, a Berlini Collegium Hungaricum igazgatója arról számolt be, hogy az új ház megnyitása miatt idén kevesebb, jövőre több figyelmet fordíthatnak az akcióra. Ők az Etnoromot, valamint a Bágyi Balázs Quartetet és Salamon Beátát viszik a pfeffenbergi kulturális központba.
Pozsonyban a Hétrét és az Úzgin Űver muzsikál majd - jelentette be Juhász Katalin sajtóreferens, hozzátéve, hogy a két koncert között rendhagyó divatbemutatót szerveznek, újrahasznosított anyagokból készült kreációkat vonultatnak föl.

Brüsszelben is mintegy 80 pályázatból készítettek válogatást, amit átadtak a zene ünnepe belga szervezőinek - mondta el Petőcz András igazgató. Így a helyi szervezők választották ki a Ninjahelikopter nevű együttest. Petőcz szerint a kapcsolatok csak viszonossági alapon működnek jól, így az ünnepre meghívtak Budapestre egy belga zenekart.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását