2024. május 5. - Györgyi

Zárul az olimpiai selejtező

Csütörtöktől jövő keddig tart Budapesten az öttusázók idei világbajnoksága, amely két szempontból is kiemelkedik a hasonló viadalok sorából. Egyrészt a hazai pálya miatt magasra került a mérce a magyar résztvevők számára, másrészt ezzel a versennyel zárul
2008. május 28. szerda 10:39 - Hírextra
Alapesetben a hagyományos versenyek első három helyezettje jut kvótához, de mivel az ötkarikás mezőnyt a most záruló világranglistáról töltik fel, sokaknak a további helyezések is értékesek lehetnek.

Ami a hazai öttusázókat illeti, férfivonalon túlkínálat van, a korábbi időszakban Horváth Viktor, Balogh Gábor, Tibolya Péter és Németh Róbert szerzett kvótát. Egy-egy országból nemenként csak két versenyző nevezhető a játékokra, vagyis Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitánynak lesz még dolga ez ügyben. A majdani választással kapcsolatban valamit azért sejtet, hogy a budapesti versenyen egyéniben Balogh és Horváth mellett Marosi Ádám, valamint Fülep Sándor indul. Tibolya és Németh mellőzése sérülésekre, illetve - ebből fakadóan - gyengébb szereplésre vezethető vissza.

A vb-t illetően a szakvezető a hagyományos elvárással rukkolt elő az eseményt felvezető sajtótájékoztatón, azaz minden számban érmet, közte egy aranyat vár a versenyzőitől.

"Szeretnénk teljesíteni, illetve túlteljesíteni a megfogalmazott célokat" - utalt arra, hogy hazai közönség előtt akár több is elvárható.

A nőknél egyelőre az olimpia címvédő Vörös Zsuzsanna rendelkezik pekingi indulási joggal. Melléje, világranglistás helyezése alapján, leginkább Máthé Vivien kerülhet - jó szereplés esetén - a pekingi mezőnybe, de kimagasló teljesítménnyel ez akár Tóth Adrienn-nek is összejöhet.

Kulcsár Antal szövetségi kapitány egyéniben az első hat hely valamelyikének megszerzését reméli egyik versenyzőjétől, a hagyományos illetve váltócsapatot pedig az első négy közé várja.

A vb versenyeit - világpremierként - 150 méteres körön belül, a SYMA Sport- és Rendezvényközpontban, illetve a mellette lévő szoborparkban rendezik. A harmadik számra mobilmedencét telepítettek a küzdőtérre, így a szabadtéren felállított lelátókról három tusa küzdelmeit kísérhetik figyelemmel a nézők.

Az előzetes nevezések alapján 39 ország öttusázói küzdenek majd a helyezésekért, a hagyományos női versenyben 78-an indulnak, a férfiakéban pedig 105-en.

A versenyekről és a hozzájuk kapcsolódó hírekről, eredményekről részletesen számol be az ottusavb.hu oldal, az internetes felületen hat kamera képei is megjelennek, illetve naponta szerkesztett anyag is az érdeklődők rendelkezésére áll.

A versennyel egy időben öttusa-történeti kiállítást tekinthetnek meg a látogatók a SYMA-csarnok folyosóin, a tárlat megnyitója csütörtökön délben lesz. Az öttusaeseményeket egyéb programok egészítik ki a világbajnokság ideje alatt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását