2024. május 6. - Ivett, Frida

Katasztrófavédelmi tisztelgés

A magyar katasztrófavédelem munkatársai csütörtöki budapesti állományülésükön emlékeztek meg a hét évvel ezelőtti, szeptember 11-ei New York-i terrortámadás áldozatairól, köztük amerikai tűzoltó bajtársaikról. A magyar szakemberek egy perces néma fejhajtá
2008. szeptember 11. csütörtök 11:02 - Hírextra
Babák László, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főosztályvezetője a megemlékezésen azt hangoztatta: a terror mindannyiunk közös szabadságát vette célba, és mindennapi életünk rendjét, családunk békéjét veszélyezteti.

Az ezredes arról beszélt, a terror félelmet ébresztett, és a történtek óta az emberek világszerte gyanakvással vannak tele, ha például repülőre szállnak.

Közölte, azért gyűltek össze, hogy együttérzésüket fejezzék ki az amerikai néppel, és hogy tisztelettel adózzanak a tűzoltás és az embermentés közben életüket vesztett bajtársaik emléke előtt.

Felidézte, az eltérített repülőgépekkel végrehajtott támadásnak csaknem háromezer áldozata volt, köztük 343 amerikai bajtársuk. Mint mondta, a New York-i, washingtoni tűzoltók, mentősök, rendőrök és önkéntesek a döbbenet pillanataiban sem engedték meg maguknak a gyengeséget, a félelmet; ez a hősiesség követendő minta a magyar tűzoltók számára is.

A főosztályvezető kitért arra is, hogy az összedőlt ikertornyok korábban a New York-i tűzoltóság jelképei közé tartoztak, miután szerepeltek a szervezet hivatalos címerében.

A Fővárosi Tűzoltóparancsnokság (FTP) szolgálatban lévő teljes állománya, déli 12 órakor emlékezik a hét évvel ezlőtti tragádia áldozataira - tájékoztatta az MTI-t Dömök Zsuzsanna Katalin alezredes, az FTP kommunikációs és jogi főosztály vezetője.

A tűzoltók a gépjárműfecskendőkkel és szerekkel kiállnak a laktanyáik elé, és sziréna nélkül, csak kék lámpa használata mellett, teljes védőfelszerelésben sorakoznak fel a járművek előtt, hogy némán emlékezzenek meg a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás áldozatairól.

Hét éve, 2001. szeptember 11-én intézett támadást az al-Kaida iszlámista terrorszervezet az Egyesült Államok ellen. A háromezer emberéletet követelő merényletek után az Egyesült Államok háborút hirdetett a terrorizmus ellen; szeptember 11-e több év múltán is meghatározza az amerikai politikai közbeszédet.

New Yorkban helyi idő szerint 8.46-kor, majd 9.03-kor két "élő bombaként" használt eltérített utasszállító repülőgépet vezettek a Világkereskedelmi Központ (World Trade Center) két ikertornyába, amelyek nem sokkal később leomlottak. Washingtonban egy másik eltérített gép az amerikai védelmi minisztériumra, a Pentagonra zuhant, amelynek egyes részei összeomlottak. Egy negyedik gép - amelyet szintén merényletre akartak felhasználni - az utasok ellenállása miatt Pittsburgh közelében zuhant le.

A később közzétett hivatalos adatok szerint a New York-i ikertornyok elleni támadásban 2.749-en haltak meg; a terrortámadás az Egyesült Államokban összesen mintegy 3.000 halálos áldozatot követelt.

A New York-i Világkereskedelmi Központ két épületét ért terrortámadás során 343 tűzoltó halt hősi halált.

George W. Bush elnök 2003-ban szeptember 11-ét nemzeti ima- és emléknapnak és a hazafiság napjának nyilvánította, ekkor minden évben megemlékezéseket tartanak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását