2024. április 25. - Márk

Gyulladt fog is okozhat koraszülést

Sokan nem veszik komolyan a megelőzést, pedig számos oka lehet, hogy a baba hamarabb jön világra.
2008. május 28. szerda 12:14 - Hírextra
Ma Magyarországon a koraszülés népegészségügyi probléma, a picik mintegy 8 százaléka idő előtt születik meg, ez az arány például Finnországban mindössze 4 %. Prof. Dr. Pajor Attila, a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója szerint az ország különböző pontjain más és más okoz koraszülést.

- Jelenleg egy nagyarányú társadalmi összefogásra lenne szükség. A nevelésben, az oktatásban mind jobban fel kel hívni a figyelmet a megfelelő védekezésre és szexuális kultúrára. Hiszen a nemi úton terjedő fertőzések miatt is megindulhat a korai szülés. Persze a kedvezőtlen életkörülmények, a higiénia hiánya és a stressz mind csak növeli a kockázatot – hívja fel a figyelmet Pajor Attila.

A nőgyógyász arra is kitért, hogy a különböző régiókban más és más miatt indul meg hamarabb a szülés.

- Míg az ország keleti régióiban egyre inkább terjed a nemi fertőzés, addig a nyugati részen a gyermekvállalás ideje egyre inkább kitolódik negyven éves korra, és nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az első gyermeket mindenképp a negyedik iksz előtt tervezzék. Aztán egy ellenpélda: egy év alatt mintegy 90 olyan baba születik, akinek édesanyja éppen, hogy betöltötte a 14-ik életévét.

Sajnos a koraszülöttség nem fejeződik be azzal, hogy az intenzív osztályokon megmentették a korábban világra jött, kissúlyú betegeket (nem érik el a 2500 grammot), még a sikeres fejlesztés sem jelent befejezést, mert közülük kerülnek ki azok a felnőttek, akiknél gyakoribb a magas vérnyomás, az időskori cukorbetegség és a veseproblémák.

A nőgyógyász szerint az állapotos kismamáknak komolyan kell venni a dohányzás, alkohol és drogok mellőzését, a szűrő- és egyéb laboratóriumi- valamint kontroll vizsgálatokat. Ezek mellett pedig, ha bármi rendellenességet tapasztalnak (hasfájás, gyakori vizelet, esetleg hüvelyi vérzés), azonnal forduljanak orvoshoz.
Forrás: RTL Bulvár
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását