2024. május 2. - Zsigmond

Transzplantációs szakmai nap Debrecenben

Csaknem 140 rosszindulatú vérképzőszervi betegségben szenvedő betegen hajtottak végre eddig sikeres sajátőssejt-átültetést a debreceni őssejt-transzplantációs centrumban - hangzott el kedden Debrecenben a harmadik alkalommal megrendezett transzplantációs
2008. május 27. kedd 16:23 - Hírextra
Udvardy Miklós professzor, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) belgyógyászati intézetének igazgatója megnyitójában arról beszélt, hogy még mindig nem irányítanak annyi 65 év alatti beteget a centrumba, mint amennyinek az ellátására lehetőség lenne.

Pedig az új szerekkel és a transzplantációval 3-4-5 évvel meghosszabbítható a rosszindulatú vérképző szervi betegségben szenvedők élete.

A professzor ezért hívta a régió kezelőorvosait betegeikkel együtt menjenek el Debrecenbe, s maguk is vegyenek részt az őssejt-transzplantációs kezelésen.

Megítélése szerint így a kezelőorvosoknak a centrumba küldve a beteget nem lesz olyan érzésük, hogy az "már nem az ő betegük", s ez jótékony hatású lehet a kiegyensúlyozott orvos-beteg kapcsolatra.

Kiss Attila professzor, a DEOEC 2-es számú belgyógyászati klinikája őssejt-transzplantációs centrumának vezetője elmondta: 2003 óta végeznek saját vérképző őssejt-átültetést Debrecenben. Az eljárás során a csontvelőből vesznek őssejteket, majd egy rendkívül erős úgynevezett szuperdózisú kemoterápiás kezelés után visszaadják az őssejtet a betegnek.

Tájékoztatása szerint 80 százalékos a túlélési arány, ami még tovább javítható.

Elmondta azt is, hogy Európában évente 15 ezer, a világon mintegy 30 ezer ilyen beavatkozást végeznek.

Ma Magyarországon a 300-at meghaladja a saját őssejttel kezelt vérképzőszervi betegek száma.

Debrecenben jelenleg 40 beteg kap őssejtet, de akár 50-et is el tudnának látni a kezeléssel, amelyet már kiterjesztettek a kardiológiai és a perifériás érbetegségekben szenvedő betegekre is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását