2024. május 3. - Tímea, Irma

Támogatják az olcsóbb távhőt

A Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésére terjeszthető György István és Tarlós István fideszes politikusok azon javaslata, hogy a főváros kezdeményezze az államnál a távfűtés áfájának 5 százalékra való csökkentését - erről egybehangzó szavazatokkal döntött
2008. május 27. kedd 07:09 - Hírextra
György István, a Fidesz frakcióvezető-helyettese kiegészítőjében felhívta a figyelmet arra, hogy januártól akár 80-100 ezer forint is lehet egy átlaglakás havi távfűtési díja, ha nem lépnek mielőbb.

A távfűtés versenyhátrányát 15 százalékkal javítaná azonnal ez a lépés, ami országosan 1,6 millió, Budapesten 600 ezer embernek jelentene könnyítést. Az áfacsökkenés miatt kieső évi 33 milliárd forint a 8 ezer milliárdos országos költségvetésnél kezelhető - jegyezte meg. Hozzátette, hogy a gáz árának folyamatos drágulása miatt ez az árcsökkenés is csak időleges lenne.

Tovább csökkenthetnék a távfűtés árát, ha a távfűtő művek nagyfogyasztóként olcsóbban kapná a gázt, mint a kisfogyasztók - György István egyetértett ebben politikustársa, Szász Domokos felvetésével. A szabad demokrata politikus szerint egyébként jelenleg a távfűtéses otthonokban élők egyharmada nem tekinthető szociálisan rászorulónak. Példaként említette, hogy panelben élő akadémikus ismerőse is van.

Devánszkiné Molnár Katalin (MSZP) bizottsági elnök az MTI felvetésére elmondta, hogy a teherautók behajtási díjemeléséről szóló fővárosi rendeletet törvénysértőnek minősítő közigazgatási hivatali észrevétel e hónapban nem kerül a közgyűlés elé. A főváros vezetése ugyanis határidő-módosítást kért ez ügyben a közigazgatási hivatal vezetőjétől.

A szocialista politikus emlékeztetett arra, hogy a jogi bizottság korábban nem értett egyet azzal a rendeleti szabályozással, amit végül is a városvezetés szorgalmazására fogadott el ez ügyben a közgyűlés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását