2024. április 19. - Emma

Kelendő a barkácsgép

Földrészünkön még folyamatosan növekszik az elektromos barkácsgépek kereslete, az amerikai kontinensen azonban már telített a piac. Magyarországon az ilyen termékek árát fontosabbnak tartják, mint a minőségüket.
2008. május 27. kedd 09:55 - Hírextra

Európában tavaly 4 milliárd euró értékben vásároltak elektromos meghajtású kéziszerszámot, 12 százalékkal többért, mint 2006-ban. Észak-Amerikában viszont 5 százalékkal kevesebb és csak 2,3 milliárd euró értékű talált gazdára. A meglepő tényt a Bosch International gyártócég piac-figyelő részlege adta közre, hozzátéve, hogy az ellentétes folyamat okát egyrészt abban látja, hogy a tengeren túl már telített a piac és az elektromos kéziszerszámok nem kopnak olyan mértékben, mint azt a gyártók szeretnék. De azt is megállapították, hogy odaát nagyon sokan használnak kézi szerszámot, Európa keleti részében viszont most kezd felfutni az elektromos hajtásúak használata.

Dél-Amerikában a legmagasabb - 17 százalékos - a növekedés, de így is csak félmilliárd eurónyit adtak el. Afrikában és a Közel-Keleten 15 százalékkal többet, de csak 400 millió euró értékben. Ázsiában és a csendes-óceáni régióban 1,3 milliárdnyit, ami már csak 5 százalékkal több a 2006. évinél.

Az elektromos barkácsgépekből egyébként világszerte 170 milliót darabot vásároltak 2007-ben, ami négy százalékkal több az előző évinél, értékben pedig 8,5 milliárd eurónyit, ami viszont 5 százalékos növekedést mutat 2006-hoz viszonyítva. Eszerint a szerszámok ára valamelyest emelkedett.

Magyarországra vonatkozóan még nincsen ilyen egyesített statisztika, de a Bosch becslése szerint az értékben mért növekedés nálunk is 4 százalék körüli lehet. Ezeket az adatokat azonban annak a tudatában kell értékelni, hogy a magyar barkácspiacon sok a szerényebb minőségű, utángyártott, olcsó elektromos kéziszerszám, amelyeknek az ára leszorítja az összértéket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását