2024. április 26. - Ervin

Prostik sincsenek már a Mátyás téren

A társadalmi klíma is megváltozik, ha a lakók bevonásával, együttgondolkodásával és kétkezi munkájával újul meg egy terület - erről Demszky Gábor beszélt a VIII. kerületi felújított Mátyás tér hétfői átadásán, hangsúlyozva, hogy a Magdolna-negyedben a hel
2008. május 26. hétfő 15:22 - Hírextra
A főpolgármester rámutatott arra, hogy a helyi közösségek bevonásával, ötleteik hasznosításával lezajlott tervezés eredményeként igen barátságos, szerethető és a korábbinál sokkal zöldebb lett a Mátyás tér, amelyet európai uniós támogatással, 36 millió forintból korszerűsítettek.

Demszky Gábor elmondta, hogy a tér annak a Magdolna-negyednek a magja, amelynek a megújítását 690 millió forinttal támogatja a fővárosi önkormányzat. A negyed 74 önkormányzati tulajdonú bérházának a felújítása megkezdődött. Az első négy épület korszerűsítését a lakások számától függően 50-100 millió forinttal támogatja a VIII. kerületi önkormányzat.

A városrész központjában lévő negyedben, a Népszínház utca - Fiumei út - Baross utca - Nagyfuvaros utca által határolt 34 hektáros területen 12 ezren élnek. A halmozottan hátrányos területen magas a munkanélküliség, alacsony az iskolázottság, leromlott a lakókörnyezet, rossz a közbiztonság.

A főpolgármester leszögezte, hogy a főváros 2005-ben útnak indított szociális városrehabilitációs programjának eredményei már látszanak. A szociális városrehabilitáció az épületek és a közterek megújításán és az infrastruktúrafejlesztésen túl a szociális háló kiterjesztését, a helyi közbiztonság, az oktatás színvonalának javítását, és komoly gazdaságélénkítő, munkahelyteremtő beruházásokat jelent.

A Mátyás tér 15. szám alatt, az évek óta üresen álló kesztyűgyár átalakításával kialakítanak egy közösségi házat, amely nyáron kezdi meg működését. Tevékenységével a térségben élőket be kívánják vonni a városrehabilitációs folyamatba. Alternatív kulturális és oktatási programoknak ad helyet, a fiataloknak pedig közösségi teret biztosít majd ez a közösségi ház.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását