2024. április 27. - Zita

Illemhelyprogram

India a nemzetközileg kitűzött határidő előtt, már 2012-re véget akar vetni annak a gyakorlatnak, hogy a lakosság nagy többsége a szabad ég alatt végzi a szükségét, súlyos közegészségügyi és környezetszennyezési problémát okozva.
2007. november 2. péntek 18:36 - Hírextra

Raghuvad Praszad vidékfejlesztési miniszter az Újdelhiben zajló toalett-világkonferencián jelentette be, hogy 2012-ig higiénikus székelési lehetőséget kívánnak biztosítani annak a több száz millió embernek, aki jelenleg még a szabadban kénytelen végezni a dolgát. A szabadban való székelés elszennyezi a vízellátórendszereket és olyan fertőzőbetegségeket okoz, mint a vérhas, amelybe minden évben több ezren halnak bele Indiában.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 2,6 milliárd ember - a világnépesség egyharmada - nélkülözi a WC-t, s ezek fele Kínában, illetve Indiában él. Indiában 700 millió szegény, illetve hajléktalan végzi szükségét a szabadban. Az ENSZ 2015-ig szabott határidőt arra, hogy mindenki számára biztosítsák a higiénikus székletürítési lehetőséget.

Az újdelhi WC-világcsúcson 40 ország egészségügyi, illetve köztisztasági szakértői folytatnak eszmecserét arról, hogy lehetne felszámolni a szabadban való székelést a világban. Az indiai vidékfejlesztési miniszter közölte, hogy hazája 10 milliárd rúpiát (255 millió dollárt), a tavalyinál 43 százalékkal többet költ idén illemhelyek építésére vidéken.

Az egymilliárd lakosú Indiában félmillió ember foglalkozik az árnyékszékek ürítésével: kordéban vagy a fejükön edényben szállítják el az emberi ürüléket. Bár a törvény tiltja a manuális fekáliakezelést, megfelelő csatornázás és gépesítés hiányában a gyakorlat széles körben elterjedt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását