2024. április 27. - Zita

Megemlékeztek az Őszödi beszédről

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök két évvel ezelőtti balatonőszödi beszédére emlékeznek a magukat Kossuth térieknek nevező tüntetők a Parlament előtt, amelyet a rendőrség fémkordonokkal vett körbe - jelentette az MTI tudósítója hétfőn a helyszínről.
2008. május 26. hétfő 22:30 - Hírextra
A bejelentett demonstráció kezdetekor, hétfőn késő délután mintegy ötven, árpádsávos és nemzeti színű zászlót lobogtató ember gyűlt össze a Parlament előtt. A rendőrség még kora délután fémkordonokkal lezárta az Országház előtti tér egy részét, a közelben több rendőrautó várakozik, de jelentősebb rendőri egység nem látható.

Gonda László, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivője, a kormányellenes tüntetés szervezője azt mondta, hogy a miniszterelnök "hazugságbeszédére" emlékeznek.

A demonstráció kezdetekor a hangszórókból az Internacionálé, majd archív felvételről Sztálin beszéde és kommunista dalok hangzottak fel. A magukat Kossuth térieknek nevező tüntetők vezetője, Gonda László azt mondta: így akarják demonstrálni, hogy "visszajöttek az oroszok".

A tüntetésen folyamatosak a bekiabálások, a résztvevők a kormányfő távozását követelik és a "Börtönbe!" szót skandálják.

A Parlament előtt tavaly szeptember 17-én azt követően kezdődtek a tüntetések, hogy kiszivárgott Gyurcsány Ferenc 2006. május 26-án, a balatonőszödi frakcióülésen elmondott beszéde.

A zárt ajtók mögötti ülésen elmondott beszéd részletének nyilvánosságra kerülését követően még aznap este
kormányellenes tüntetők jelentek meg a Parlament előtt, a Kossuth Lajos téren. Másnap késő este a tüntetők megtámadták a Magyar Televízió székházát, ahol több autót felgyújtottak.

az vetett véget, hogy az állami ünnep hajnalán a rendőrség kiürítette a teret, amelyet azt követően több hónapra kordonnal zárt le.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását