2024. április 25. - Márk

Jók az antireflux-műtétek távlati eredményei

Öt évvel a "kulcslyukműtét" után a refluxbetegségben szenvedő betegek többsége csaknem "normális" életminőségről számolt be, s elégedett, hogy alávetette magát a sebészeti beavatkozásnak - derült ki egy friss amerikai felmérésből.
2008. május 26. hétfő 07:09 - Hírextra
A gasztroözofageális reflux betegség (GORB) lényege, hogy a nyelőcső alsó záróizmának elégtelen működése miatt a savas gyomortartalom visszaáramlik. Ez étkezés utáni "gyomorégést", valamint egyéb tüneteket okoz. A nyelőcsövet huzamosabb időn keresztül irritáló savas gyomortartalom nyelőcsőgyulladást idézhet elő. A visszaöklendezett gyomortartalom "belélegzése" száraz köhögést, csuklást, rekedtséget válthat ki.

A gyomorsavtermelést csökkentő gyógyszerek mellett a reflux műtéti úton, úgynevezett fundoplikációs sebészeti beavatkozással is gyógyítható, amelynek során a gyomor fundusát (felső kiöblösödését) áthúzzák a nyelőcső mögött és belőle a nyelőcsövet körülölelő 2-2,5 centiméteres mandzsettát képeznek.

David Rattner, a bostoni Massachusetts General Hospital sebésze és kollégái 350 olyan refluxos betegnek küldtek ki kérdőíveket, akin 1997 és 2006 között a kórházban elvégezték a kulcslyukműtétet. A páciensek közül 191 válaszolt a kérdésekre. A betegek többsége öt évvel korábban esett át a sebészeti beavatkozáson.

A pácienseknek egy bizonyos protokoll szerint kellett értékelniük a tüneteket egy 45-ös skálán, amelyben a 0 szimptómák hiányát jelentette. Az átlagérték 5,71 volt, ami csaknem "normális" egészségi állapotot tükröz olyan betegek estében, akik egy antirefluxos műtéten estek át. A megkérdezettek 71 százaléka volt elégedett azzal, hogy vállalta a műtétet.

A válaszadók 43 százaléka a műtét után valamikor elkezdte szedni reflux kezelésére szolgáló gyógyszereket, ám az esetek felében a vizsgálatok nem támasztották alá a betegség kiújulását.
Mindössze három páciensnél, az esetek 1,2 százalékában vált szükségessé az ismételt műtéti beavatkozás. Ezeknél a betegeknél rosszabbak voltak a tünetértékelési pontszámok, kevésbé voltak megelégedve a műtét eredményével, s magasabb dózisban szedték a refluxellenes gyógyszereket.

"Eredményeink azt bizonyítják, hogy a megfelelően kiválasztott betegek esetében a refluxellenes műtét kiváló kezelési alternatívát jelent, igen jó életminőséget garantálva a pácienseknek" - hangsúlyozta David Rattner közleményében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását