2024. április 24. - György

Fejlesztik a gázgyárat

Idén 2,5 milliárd forintos fejlesztést tervez az óbudai gázgyár területén a fővárosi önkormányzat többségi tulajdonában lévő városfejlesztési zrt. - nyilatkozta az önkormányzat kiemelt fejlesztések bizottságának elnöke hétfőn az MTI-nek.
2008. május 26. hétfő 16:18 - Hírextra
Somlyódy Csaba (MSZP) elmondta, hogy a testület hétfői ülésén elfogadták a 2006-ban 80 százalékos önkormányzati résztulajdonnal létrehozott zrt. mintegy 27 millió forintos veszteségét tartalmazó múlt évi mérlegbeszámolóját és az idei üzleti tervét. Az elsődlegesen a volt gázgyári ingatlanok kezelésére és fejlesztésének előkészítésére létrehozott cég az elhúzódó önkormányzati döntések miatt csak múlt év nyarán tudta átvenni a rábízott területet. Ezzel is függ össze, hogy az igazgatóság, a felügyelőbizottság (fb) tagjai és a könyvvizsgáló csak a múlt év második felétől kaptak díjazást - rögzíti a beszámoló.

Az anyag kitér arra is, hogy az óbudai gázgyár revitalizációjához korábban 4,7 milliárd forintos EU-forrást reméltek. A kerület által a térségre elrendelt változtatási tilalom miatt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség azonnal törölte a projekt kiemelt státusát. A beszámoló szerint a kerület a közlekedés helyi problémáinak megoldása miatt folyamodott ehhez a szélsőséges eszközhöz, hogy a fővárosnál több fejlesztési lehetőséget érjenek el. A cég szeptemberben benyújtott szűkített terve, egy kulturális találkozóközpont kialakítása a gázgyár területén ugyancsak nem kapott kormányzati támogatást.

A beszámoló és Somlyódy Csaba is úgy véli, hogy a térség fejlesztéséhez elengedhetetlen a gáztartókban tárolt gázmassza, mint veszélyes hulladék eltávolítása. Erre a szakhatóság a Főgáz Zrt.-t kötelezte. Az elnök emlékeztetett rá, hogy tavaly a Főpolgármesteri Kabinet elé került előterjesztés szerint 5,6 milliárd forintra lenne szükség a kármentesítéshez. A városfejlesztési zrt. és a Főgáz Zrt. között ez ügyben még tartanak az egyeztetések. A Főgáz legutóbb a gázmassza eltávolításához 600 millió forintos igényt helyezett kilátásba. A városfejlesztési zrt. szerint szükség lehet ebben a kérdésben az önkormányzat lépésére is. A kiemelt fejlesztések bizottsága támogatásával elkészült szakvélemények alapján "a várttal ellentétben nem csökkent e területen a talaj és a talajvíz szennyezettségének mértéke", a dunai árhullámok miatt megemelkedett talajvíz ugyanis nem mosta ki lényegesen a szennyeződést.

Somlyódy Csaba közölte: a szakbizottság javasolja a társaság közgyűlésének, hogy a vezérigazgató bérét 800 ezerről 1 millió forintra emeljék, a dolgozók, az igazgatóság és az fb-tagok pedig 7 százalékkal kapnának nagyobb díjazást. Az igazgatóság elnöke így júniustól 225 ezer forintot, az igazgatóság tagjai 160 ezer forintot, az fb elnöke 165 ezer forintot, az fb tagjai pedig 100 ezer forintot kapnának havonta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását