2024. április 25. - Márk

Neonáci ellenes tüntetés

A bajorországi Bambergben több ezren tüntettek a neonáci Német Nemzeti-demokrata Párt kongresszusa ellen, amely délelőtt kezdődött a városban.
2008. május 24. szombat 17:18 - Hírextra
A rendőrség nagy erőket vezényelt a településre az esetleges összecsapások megakadályozására, értesülések szerint más tartományokból is érkeztek alakulatok.

Bamberg vezetése előzőleg hiába próbálta jogi úton megakadályozni a neonácik kongresszusának megrendezését. A bajor város polgármestere ugyanakkor az erőszak elkerülésére szólított fel.

A kétnapos kongresszus középpontjában a párt elnökének megválasztása áll. Értesülések szerint az 1996 óta hivatalban lévő Udo Voigttal szemben nincs ellenjelölt.

A szélsőjobboldali NPD 1964-ben alakult az egykori Német Birodalmi Párt örököseként. A szövetségi választásokon a neonácik soha nem érték el a Bundestagba való bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt, a hatvanas években ugyanakkor több német tartomány törvényhozásába is bejutottak.

Később visszaesett támogatottságuk, de az elmúlt években ismét előretörtek, a közelmúltban képviselőik Szászország és Mecklenburg-Elő-Pomeránia törvényhozásába is bejutottak, emellett a párt küldöttekkel rendelkezik több önkormányzati testületben is.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását