2024. május 25. - Orbán

Csökkent a gyermekágyi halandóság

Globálisan 35 százalékkal csökkent, az Egyesült Államokban, Kanadába és Norvégiában viszont meglepően magas a szülésben vagy azt követően elhunyt anyák száma - derült ki egy frissen ismertetett tanulmányból.
2010. április 12. hétfő 21:48 - HírExtra
Kutatók szerint 2008-ban az AIDS-betegség 61 ezer anya halálát okozta a szülés során vagy az azt követő rövid időszakban. A legtöbben Afrikában haltak meg a betegség következtében. "Még mindig túl sok anya hal meg világszerte, de most már több okunk van az optimizmusra" - mondta a Washingtoni Egyetem tudósa, a kutatás vezetője. Az amerikai intézmény véleménye ugyanakkor ellentmond többek közt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontjának.

A WHO 2009 év végén ismertetett felmérésében azt állította, hogy az utóbbi húsz évben nem javult számottevően az anyák és a babák túlélési esélye.

A kutatók 181 ország adatait összesítve és modellezve jutottak arra a következtetésre, hogy a szülés és az azt közvetlenül követő időszak már nem rejt akkora veszélyeket, mint korábban. "Becsléseink szerint 2008-ban 342.900 anya halt meg, szemben az 1980-as 526.300 elhunyttal" - mondta az amerikai szakember a Lancet című tudományos folyóiratban ismertetett tanulmány számait idézve.

Meglepően magasnak nevezte ugyanakkor azt, hogy az Egyesült Államokban, Kanadában és Norvégiában, tehát a világ legtehetősebb országai közül néhányban meglehetősen magas a gyermekágyi halandóság. Az amerikai arány például kétszerese a brit, háromszorosa az ausztrál és négyszerese az olasz adatoknak. Míg 1980-ban minden százezer szülésre 12, addig 2008-ban 17 haláleset jutott. Kanadában 6-ról 7-re, Norvégiában 7-ről 8-ra nőtt az arány.

A legnagyobb javulás Kínában, Egyiptomban, Ecuadorban és Bolíviában ment végbe, az ázsiai országban 165-ről 40-re csökkent a szám.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását