2023. december 3. - Ferenc, Olívia

Bemutatkozik a kolozsvári Magyar Opera

A kolozsvári Magyar Opera munkáját bemutató kiállítást és vetítéssel egybekötött beszélgetést rendez az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) hétfőn - közölte Szebeni Zsuzsa határontúli referens az MTI-vel.
2008. május 23. péntek 09:20 - Hírextra

Az immár három éves Határontúli Színházak Bemutatkozása elnevezésű programsorozat hatodik rendezvényére a színházi intézet a kolozsvári Magyar Operát hívta meg, amely a tájékoztatás szerint "a kisebbségi intézmények sorában különleges helyet foglal el."

A színházi intézetben tartandó beszélgetésen Simon Gábor, az opera igazgatója, Szép Gyula igazgatóhelyettes, Laskay Adrienn karnagy, operatörténész, Selmeczi György zeneszerző, valamint Csákány Csilla és Fekete Adél kolozsvári operakritikus vesz részt. Szó lesz a nemzetközi karmesterversenyről, az opera missziójáról, a dalszínházban játszott kortárs művekről, az ősbemutatókról és azok jelentőségéről. Laskay Adrienn, A kolozsvári Állami Magyar Opera 50 éve című kötet szerzője az intézmény történetéről tart vetítéssel egybekötött előadást.

Az OSZMI körtermében jelmezkiállítást rendeznek a kolozsvári opera jelmeztárából. Starmüller Katalin díszlet-jelmeztervező különleges darabokat válogatott, így látható lesz Bánk bán és Gertrudis 57 éves jelmeze, Turandot selyemruhája Giuseppe Verdi azonos című operájából, s a címszereplő Pillangókisasszony rátétes selyemkimonója Puccini operájából, de a Csizmás Kandúr című gyermekopera férfi jelmeze is az augusztus végéig nyitva tartó kiállításon - jelezte Szebeni Zsuzsa.
Igazi különlegesség lesz egy korhű honfoglalás korabeli sisak elkészültét bemutató munkafolyamat, az érdeklődők a sisakgyártás folyamatát kísérhetik végig a gipszmintákon keresztül; látható a tárlaton egyebek mellett huszárcsákó, különféle fejfedők, vértek. Össze lehet majd hasonlítani, hogyan nézett ki az ugyanarra az operára tervezett sisak a harmincas, ötvenes és hetvenes években.

Része az eseménynek az udvarhelyi születésű Peltán András fotográfus kiállítása; a megközelítőleg 20 operafotó a kolozsvári Magyar Opera kortárs, modern darabokat bemutató előadásain készült, így Lajtha László A kék kalap, Demény Attila Parafarm, Bartók Béla Fából faragott királyfi című, ritkán játszott operák előadásain. A tárlat augusztus végéig tekinthető meg.

Szebeni Zsuzsa elmondása szerint nagyon sok jelmez gyűlt össze a színházi raktárakban, s az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a kolozsvári Magyar Opera közös célja, hogy a jelmezekről készült képek digitalizálásával egy virtuális jelmezraktárt hozzanak létre.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását