2024. április 26. - Ervin

Kezelhetők az allergiás szívbetegek is

Koszorúér-tágítás után, kiváltképp akkor, ha az ér átjárhatóságának biztosítására fémhálóból készült hengert, stentet is beültetnek, hosszú időn keresztül kell a betegnek véralvadást gátló gyógyszereket szedni. Vannak, akik eközben túlérzékenyek lesznek a
2007. november 21. szerda 18:27 - Hírextra

Dr. Karl von Tiehl és munkatársai a koszorúér-tágítás után kihagyás nélkül szükséges gyógyszer, a nálunk is használt clopidogrel szedése során kifejlődő allergia leküzdésére régóta használatos technikát alkalmaztak. Az amerikai kutatók 24 olyan beteget kezeltek, akik a clopidogrel bevétele után jellegzetes allergiás tüneteket mutattak és akiknél ezért az a veszély fenyegetett, hogy a gyógyszert nem szedhetik tovább.

A deszenzibilizálás parányi gyógyszeradagok igen óvatos, fokozatos növelésével történt, félórás szünetekkel, miközben szakképzett nővér és allergiával foglalkozó szakorvos figyelte a beteget. A Journal of American College of Cardiology című nagy tekintélyű szakfolyóiratban közölt cikk arról számol be, hogy a clopidogrel szembeni érzéktelenítés valamennyi beteg esetén sikeresen befejeződött.

A deszenzibilizálás közben négy betegnél észleltek átmeneti allergiás tüneteket, de fél év múlva csak két szívbetegnél volt szükség az érzéktelenítési beavatkozás ismétlésére. A cikk szerzői kifejtik: a deszenzibilizálás jelentőségét az adja, hogy ilyen gyógyszer-allergia esetén is igen fontos a páciens terápiahűsége, azaz a pontos gyógyszerszedés, mert a clopidogrel bevételének kihagyása életveszélyes véralvadási szövődményekhez vezethet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását