2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Prágai tavasz a Terror Házában

Ha Magyarországon valaki kimondja 1968-at, mindenkinek az eltiport csehszlovák tavasz jut eszébe - hangsúlyozta Vince Mátyás, a Magyar Távirati Iroda Zrt. elnöke csütörtökön Budapesten, a Terror Háza Múzeumban, amikor megnyitotta a negyven évvel ezelőtti
2008. május 22. csütörtök 13:27 - Hírextra
Vince Mátyás az Eltiport tavasz - Prága 1968 című, októberig látható kiállítás kapcsán kiemelte: a prágai tavasz a Kelet-Európát megszálló és szuverenitását elvevő szovjet hatalommal szembeni felkelés példája. Hozzátette: 1968 mementóként maradt fenn a kelet-európai népek emlékezetében.

Kiemelte, hogy a Terror Háza Múzeumban látható tárlat nemcsak azért rendhagyó, mert egy nemzetközi konferenciának ad hátteret, hanem azért is, mert a tiltakozók mellett a felelősöket is felvonultatja.

Az Eltiport tavasz - Prága 1968 című kiállításon egyebek mellett egy szovjet katonával vitatkozó cseh fiatalembert, égő szovjet páncélost, nemzeti lobogót lengető cseh fiatalokat, valamint szovjet katonákat láthatnak az érdeklődők a fotókon. Készült fénykép Kádár János és Leonyid Brezsnyev moszkvai találkozásáról, az utcára özönlő prágaiakról, továbbá a Csehszlovákiából hazatérő magyar katonákról.

Vince Mátyás kitért arra, hogy az MTI fotóarchívuma 13 millió képet tartalmaz, ebből 5 millió pozitív kép, míg 1 millió digitalizált. Hozzáfűzte, hogy naponta mintegy 300-400 képpel bővül a digitális gyűjtemény.

A prágai tavasz eseményeit bemutató kiállítás A dimenziók éve - 1968 című kétnapos nemzetközi konferenciához kapcsolódik. A tanácskozáson előadások hangzanak el egyebek mellett arról, cseh szemmel hogyan látták a magyarok bevonulását Csehszlovákiába, milyen pozíciót foglalt el a Szovjetunió és a többi szocialista ország a prágai tavasszal kapcsolatban és mi történt 1968 márciusában Lengyelországban. Emellett szó lesz az 1968-ban történt gazdaságirányítási reformkísérletről, a hippik, hobók, huligánok kezeléséről magyar állambiztonsági szempontból, valamint a lázadás egyik formájának tartott szexről is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását