2024. április 28. - Valéria

Több mint 10 szexuális partner

Több mint 10 szexuális partnere volt életében a cseh nők 12 százalékának, míg 16 százalékuk megelégedett egyetlen partnerrel - derült ki abból az országos felmérésből, amelynek eredményét most hozták nyilvánosságra Prágában.
2008. május 21. szerda 14:27 - Hírextra
A cseh nők szexuális életéről szóló, tavaly ősszel készített átfogó felmérésben több mint ezer 15 és 50 év közötti nőt kérdeztek meg.

"A felmérés eloszlatta azt a tévhitet, hogy a cseh lányok igen korán - már 13-14 éves korukban - szexuális életet kezdenek. A mi eredményünk szerint a nők 76 százaléka 15-18 éves korban közösült először. Legtöbb esetben 17 és 18 éves korban" - jelentette ki újságíróknak Petr Weiss, pszichológus, amikor ismertette a felmérésről készített tanulmányt. A cseh lányok 27 százaléka 17, 22 százaléka 18 évesen közösült először, olvasható a tanulmányban.

"Megnyugtató, hogy az utóbbi években a szélesen elterjedt tévhit ellenére nem csökkent az a kor, amelyben a cseh lányok az első szexuális kapcsolatukat megélik. Ugyanakkor nagyon veszélyes, hogy az intenzív felvilágosítási kampány ellenére is a nők 38 százaléka beismeri, hogy az első közösülés idején sehogyan sem védekezett a nem kívánt terhesség ellen" - fejtette ki a prágai Szexológiai Intézet munkatársa.

"Ismét megmutatkozott, hogy ezen a területen az iskolai oktatás nem eléggé hatékony. Új módszereket kell keresni. Csak a nők egytizede nyilatkozta azt, hogy a szükséges információkat a szexről az iskolában szerezte be" - mutatott rá Weiss. Mindezek ellenére úgy látja, hogy a cseh nők a szex területén kezdenek óvatosabbak lenni.

Ugyanakkor elismerte, hogy a cseh nők jóval több szexuális partnert "fogyasztanak el" életükben, mint az európai átlag.

"Csehországban egy nőnek életében átlagban 6,5 szexuális partnere van, míg például Franciaországban ez az átlag 3,5 partner" - mondta a pszichológus.

A felmérés pozitív eredménye, hogy az ismeretek szerint Csehországban csökkenőben van a nem kívánt terhességek megszakításának száma. Míg a nyolcvanas évek végén és a kilencvenes évek elején évi 100 ezer volt a művi terhességmegszakítások száma, ez mára az egynegyedére csökkent.

"Tavaly 24 ezer terhességmegszakítást végeztek az országban. Néhány ezer eset azonban a külföldiek számlájára írható. A lengyel nők például gyakran jönnek ilyen esetekben Csehországba, mert náluk ezzel komoly problémák vannak" - jegyezte meg Weiss.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását