2024. április 26. - Ervin

Népszerűbb a csekk

A béren kívüli juttatás sajátos formája az üdülési csekk, amely a rendszerváltozás utáni évek terméke. Ma már nemcsak a nevében foglalt közvetlen lehetőségre használható fel, hanem a kapcsolódó szolgáltatások térítésére is. Idén már nyolcezer az elfogadóh
2007. november 15. csütörtök 10:46 - Hírextra

Az üdülés valójában nemcsak pihenést jelent - bocsájtja előre Karácsony Mihály, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány elnöke, hozzátéve: etimológiai szótárban tett kalandozásai közben döbbent rá, hogy a török eredetű szó sokkal tágabb értelmű. Mindaz beletartozik, ami az üdüléssel kapcsolatos, tehát a szállás, a fürdés, az étkezés, a sport és még sok kellemes, frissítő időtöltés. Az üdülési csekk intézménye viszont svájci eredetű, noha mi már a franciáktól vettük át. Hogy rendkívül kedvelt lett, azt felfelé ívelő "karrierje" egyértelműen bizonyítja.

Az alapítvány másfél évtizeddel ezelőtt jött létre, a jelenlegi elnök 2002 óta van pozíciójában, és azóta tapasztalja, hogy e közkedvelt utalvány érvényességi, használati köre egyre inkább bővül.

- Az üdülést sehol a világon nem értelmezik olyan szűken, mint ahogy az nálunk volt divat. Vagyis minden körülötte történő szolgáltatás is bele tartozik. Minden olyan szolgáltatónál fizethetünk vele, mely elfogadóhelyi szerződéssel rendelkezik. Az ilyen helyek száma nyolcezer. A legnépszerűbb szolgáltatási területek a szállodákon, panziókon kívül a fizetővendéglátás különböző területei, a fürdő szolgáltatások, sportfoglalkozások, utazási irodák belföldi útjai, és minden, ami az egészségmegőrzéssel, a pihenéssel, a szabadidő eltöltésével kapcsolatos. Ebben az évben eddig egymillió-kétszázezren kaptak üdülési csekket, több mint 12 milliárd forint értékben - tudatta Karácsony Mihály, hozzátéve, hogy azon a mennyiségen felül, amit a munkaadók vásároltak tőlük és osztottak el saját belátásuk szerint, az alapítvány a maga erejéből is 4 célcsoportban 52 ezer pályázó rászorulónak adott ingyenes utalványt, összesen 1,7 milliárd forint értékben.

- Óriási lehetőség ez a rászorulók számára. Viszont azonnal felvetődik a kérdés: kik ők? Hiszen hatvanezer egyesület van Magyarországon, és mind mást tekint rászorultnak.
- A mienk civil alapítvány és közhasznú. Egy fillér állami támogatás nélkül működünk és lehetőséget adunk üdülési csekkek használatára azon munkavállalóknak, akiknek 85 ezer forint alatt van a havi jövedelmük és legalább három gyermeket nevelnek, azon nyugdíjasoknak, akiknek 75 ezer forint alatt van a nyugdíjuk, és azoknak a fogyatékkal élőknek, akiknek ugyanennyi összeg alatt van a havi jövedelmük. De szakmunkástanulók is kaphatnak üdülési csekket, amennyiben kollektívan veszik azt igénybe. Hogy honnan van az alapítványnak erre pénze? Az elnök kiemelte, hogy több forrásból. Nevezetesen az állampolgárok adójának felajánlott egy százalékából, a rendszeres pályázatokból, termékforgalmazásból, gazdasági tevékenységből és az alapítvány vagyonának hozamából. Újabban nyitnak az éttermek felé is, 200 étteremmel tervezik kezdetben a szerződéskötést.

- Már eddig is 600 olyan étterem volt, ahol elfogadták az üdülési csekket, ezekhez szálláshely is tartozik. Ezentúl, ha a feltételek megvannak, olyan éttermek is bekerülhetnek ebbe a körbe, ahol szállás nincs, csak étkezés. Magyarországon 54 ezer vendéglátóhely van, ezek közül 138 ezer melegkonyhás, de jelenleg mi csak 8 ezer fogadóhelyet tudunk ellátni, ezért szelektálnunk kell. A kezdő listát nem az alapítvány, hanem a Magyar Vendéglátók Ipartestülete állította össze, és kizárólag vidéki éttermek kerültek be. A bekerültek közül nem mindenki kíván élni szerződéskötési lehetőségével, viszont akik nem kerültek be, elégedetlenek. Ezt az ellentmondást minden bizonnyal korrigálni lehet a későbbiekben. Jelenleg 4800 szálláshellyel van szerződésünk és 2100 olyan étteremmel, ahol utcáról is fogadnak vendégeket, tehát nem csak szállóvendéget szolgálnak ki. Egyébként az állampolgárok a munkahelyek által biztosított étkezési utalványokkal is étkezhetnek kedvezményesen, jelenleg több ezren rendelkeznek ilyen lehetőséggel. A szociálisan rászorultaknak pályázati úton adunk üdülési csekket. A pályázatokat egyénileg lehet benyújtani, de pályázhat együttesen például nyugdíjasklub is, viszont az elbírálás mindig személyre szólóan történik - sorolta a legfontosabb tudnivalókat Karácsony Mihály.

Az üdülési csekk népszerűségéhez kétségtelenül hozzájárult, hogy nem kell utána adó- és járulékterheket fizetni. További előnye: a csekkek több alkalommal is felhasználhatók az egyéves érvényességi időn belül, s ha felhasználatlanok maradnak, érvényességük az alapítványnál meghosszabbítható.

Egyet viszont nem tolerál az alapítvány: visszaélni nem lehet a csekkel. Mert sajnos ilyen eset is előfordul. Van, aki nyíltan - és értékén alul - eladásra kínálja üdülési csekkjét. Ez bűncselekmény, mégpedig adócsalás és készpénzkímélő eszközzel történő visszaélés is egyben. Nemcsak az követ el bűncselekményt, aki el akarja adni üdülési csekkjét, hanem az is, aki ezt a szándékot hirdetésben közli. A csekk értékéből az elfogadóhelyek sem adhatnak vissza készpénzt, semmilyen módon nem váltható a csekk készpénzre.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását