2024. május 2. - Zsigmond

Sólyom László köszöntője

Tisztelt Ünneplő Állomány! Idén ünnepeljük az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tavaszi hadjáratának és egyben a független Magyar Honvédség megalakulásának 160. évfordulóját. A jubileumi évforduló kiemelkedő napja május 21., a Honvédelem Napja.
2008. május 21. szerda 21:03 - Hírextra
Ezen a napon a magyar hadtörténelem páratlanul sikeres hadjáratának csúcspontjára, Budavár bevételére, és egyben a 12 pontban követelt Nemzeti Őrsereg helytállására emlékezünk.

Arról azonban már kevesen tudnak, hogy a történelem kegyetlen szeszélye folytán I. Ferenc József császár ugyanezen a napon, 1849. május 21-én állapodott meg Varsóban I. Miklós cárral az orosz katonai segítségnyújtásról, amellyel véglegesen eldőlt az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kimenetele.

Az elmúlt 160 esztendő, a 159 évvel ezelőtti május 21-éhez is hasonlóan, hadi dicsőségekben és sorscsapásokban egyaránt bővelkedett, ezért az ünnepen emlékeznünk is kell!

Emlékezzünk azokra a honvédekre, akik háborúban estek el, akik szolgálatteljesítés közben haltak hősi halált, vagy éveket szenvedtek hadifogoly-táborokban. Áldozatvállalásuk nem volt hiábavaló! Nekik is köszönhető, hogy a Magyar Honvédség a kor színvonalán álló haderővé vált, amely megbecsülést vívott ki nemcsak idehaza, de a nemzetközi szövetségben is.

De az ünnep nemcsak emlékezésre késztet, hanem alkalmat kínál arra is, hogy a mindennapok forgatagából kiszakadva értékeljük eddigi eredményeinket, a jövőre nézve pedig meghatározzuk céljainkat. Az elmúlt több mint másfél évszázad alatt alapvetően megváltozott a társadalom viszonya és elvárása a haderővel szemben. Ma már a honvédelemnek nem a lecsupaszított "ütőképesség" az egyetlen szükséges tulajdonsága. Európa az utóbbi évtizedekben a tömeghadseregek korszakából az expedíciós haderők korszakába lépett át. Jogos igényünk tehát, hogy hazánk ésszerű és korszerű haderővel rendelkezzen. Ennek az elvárásnak pedig nélkülözhetetlen velejárója a társadalmi kontroll, a honvédelem eredményeiről és gondjairól szóló rendszeres számvetés. Mert amint az Alkotmány rendelkezése szerint a haza védelme a Magyar Köztársaság minden állampolgárának kötelessége, úgy hivatásos hadsereg sem létezhet a nemzet, a társadalom elvárásaitól függetlenül; társadalmi akarat nélkül nincs honvédség és nincs honvédelem.
Tisztelt hivatásos, szerződéses és polgári állomány!

"A haza meghívott" - szólt 1848-ban, 160 évvel ezelőtt Mészáros Lázár, az első, független magyar kormány honvédelmi minisztereként. S e rövid mondatban nem csupán a fontos tisztség elfogadásának magasztos oka fogalmazódik meg. Drámaian, mégis egyszerűen sűríti magában a katonai hivatás egész lényegét; amit Mészáros még császári tisztként 1845-ös akadémiai székfoglalójában célul már így összegzett: a nemzeti lét fenntartása.

Ennek a kihangsúlyozása különösen fontos, ha arra gondolunk: hazánk immár esztendők óta az atlanti szövetség tagja. Magyarország fegyelmezett, de semmiképpen sem alárendelt partner e szövetségi rendszerben. Szavunkat komolyan kell venni minden olyan kérdésben, melyben mi magunk is komolyan vesszük saját szerepünket, helyzetünket. Tudnunk kell továbbá, hogy a NATO velünk, de nem helyettünk garantálja a biztonságot. Ezért a magyar honvédelem feladatát sem töltheti ki a puszta partnerségi megfelelés. Hadseregünk célja most és mindenkor a haza védelmére, erősségére lenni.

A megelőző katonanemzedékek kivívták az ország bizalmát és elismerését. Legyenek büszkék ezért arra, hogy a 160 éves Magyar Honvédségben szolgálnak, és odaadó, pontos munkájukkal, fegyelmezettségükkel és emberségükkel erősítsék továbbra is a Magyar Honvédség jó hírét itthon és külföldön egyaránt.

Ehhez a munkához, ehhez a hivatáshoz kívánok erőt és egészséget!

Sólyom László
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását