2024. április 26. - Ervin

Kevesebb a baleset

Tíz százalékkal csökkent a közúti közlekedési balesetek száma az első negyedévben az előző esztendő azonos időszakához viszonyítva, 34 százalékkal kevesebb halálos baleset történt - közölte Központi Statisztikai Hivatal kedden az MTI-vel.
2008. május 20. kedd 11:14 - Hírextra

Közúti balesetben 187-en vesztették életüket, 104-gyel kevesebben, mint egy évvel korábban. Csökkent a könnyű sérüléssel járó balesetek száma is, 6 százalékkal. A balesetet elszenvedők száma megközelítette az 5300-at: több mint 1400-an súlyosan megsérültek, a könnyű sérültek száma meghaladta a 3600-at. Vétlen áldozat volt a meghaltak 49 százaléka. A meghalt személygépkocsi-vezetők fele, elöl ülő utasaik 56 százaléka nem használta a biztonsági övet.

A balesetek 11 százalékának hátterében állt alkohol - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.
Az elmúlt negyedévben több mint 3800 személysérüléses közúti közlekedési baleset történt, 69 százaléka lakott területen belül, halállal végződött a balesetek 5 százaléka.

A közúti forgalomban és lakott területen belül a gyalogosok elütése és a keresztező irányban haladó járművek ütközése volt a leggyakoribb baleseti ok. Lakott területen kívül a megcsúszás, farolás, pályaelhagyás fordult elő a legtöbbször. Az első negyedévben az a balesettípus, amelyben vonat és közúti jármű ütközött csaknem 60 százalékkal növekedett, viszont negyedével csökkent az álló, parkoló járműbe ütközés.

A balesetek 68 százalékát okozták személygépkocsik, 10 százalékát gyalogosok, 9 százalékát teherszállító járművek és 6 százalékát kerékpárosok.

A 2007. év azonos időszakának adataihoz viszonyítva a gyalogos okozta balesetek száma változatlan szinten maradt, a motorkerékpár okozta balesetek száma pedig csökkent, több mint 4 százalékkal.
A balesetek 89 százaléka járművezetők hibájából történt, leggyakoribb ok a sebesség nem megfelelő megválasztása volt.

Az autópályákon közlekedők 11 százalékkal kevesebb baleset okoztak, mint egy évvel korábban. Az M5-ös és az M7-es autópályákon nőtt a balesetek száma, az M5-ös autópályán csaknem felével, míg az M1-esen 35 százalékkal csökkent. Az autópályákon megsérültek 27 százaléka, ezen belül az M1-es autópályán megsérültek 48 százaléka külföldi állampolgár volt.

Az ittasan okozott balesetek száma az összes baleseti számnál nagyobb mértékben, 28 százalékkal csökkent. A személygépkocsi-vezetők okozták ezen balesetek 62 százalékát.

Az előző év első negyedévének adataihoz viszonyítva a balesetek száma mindenütt csökkent, legnagyobb mértékben Dél-Dunántúlon, 16 százalékkal. Az adott területen bejegyzett tízezer gépjárműre jutó balesetek száma Dél-Alföldön volt a legalacsonyabb: 9, szemben az országos 11-es átlaggal. Az ittasan okozott balesetek száma Észak-Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben, több mint 40 százalékkal.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását