2024. április 19. - Emma

Gyorssegélyt kap a meglőtt biztonsági őr

Gyorssegélyben részesíti a pénzszállítók ellen elkövetett debreceni támadás során életveszélyesen megsérült biztonsági őrt a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara - tájékoztatta a kamara hajdú-bihari elnöke kedden az MTI-t.
2008. május 20. kedd 15:39 - Hírextra

Varjú Miklós közleménye szerint a kamara egyidejűleg azt is szorgalmazza, hogy a pénz- és értékszállítási munkát végző vagyonőrök kötelezően hordjanak golyóálló mellényt, mely a saját biztonságuk érdekében elengedhetetlen.

A ma érvényben lévő szabályozás ezt nem teszi kötelezővé - mutat rá a kommüniké.
Varjú Miklós arra is kitért, hogy a kamara az elkövetkező napokban ismételten eljuttatja álláspontját az érintett jogalkotókhoz. Mint mondta, azt javasolják, hogy a pénz- és értékszállítást végzők részesüljenek ugyanolyan kiemelt jogi védelemben, mint például a rendőrök vagy a polgárőrök.

Ezt azért tartják fontosnak, mert véleményünk szerint ez a hivatás ugyanannyira közfeladat ellátásának minősül, mint az említett szervek tevékenysége - zárul a kamara közleménye.

A pénzszállító páncélautó elleni debreceni támadás hétfőn este 9 óra után történt, amikor az autó a szokásos módon megállt a debreceni Malompark bevásárlóközpont hátsó frontjánál. Amikor a biztonsági őr a pénzt tartalmazó, vastag, téglatest alakú táskával kilépett az automata ajtón, egy fekete ruhás férfi felszólítás, szóváltás nélkül mellkason lőtte, a táskát kitépte a kezéből, s a korláton átugorva próbált elmenekülni. A pénzszállító autó vezetője a visszapillantó tükörből látta a történteket, s hátramenetbe kapcsolva próbálta meg elsodorni a támadót. Ez részben sikerült, mert a táskát elejtette a támadó, aki ezután üres kézzel elmenekült a közeli kiserdő irányába, ahol vélhetően a társa várta.

A rendőrség nyereségvágyból elkövetett emberölés kísérlete miatt indított eljárást, ami életfogytig tartó börtönnel is sújtható. Ez a minősítés pedig kiterjed a lövés leadóján túl a társaira is.

A Hajdú-Bihar megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója, Ambrus Vencel rendőr ezredes kedden bejelentette: a rendőrség ötszázezer forint nyomravezetői díjat ajánl fel az ügy felderítése érdekében.

A hétfőn este mellkason lőtt biztonsági őrön az éjszaka folyamán több műtétet hajtottak végre. Állapota ugyan stabilizálódott, de továbbra is súlyos, életveszélyes - tájékoztatta Szentgyörgyi János, a Kenézy Kórház szóvivője kedden az MTI-t.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását