2024. május 9. - Gergely

Horvátországban járt a Kosbor

A Kosbor együttes a főként magyarok lakta horvátországi Laskóban (Lug) egyórás nagysikerű koncertet adott a hét végén az új oktatási és kulturális központban.
2008. május 19. hétfő 15:50 - Hírextra
A Kosbor Pilinszky János (1921-1981) 13 megzenésített versét adta elő. Tamás Benedek, az együttes vezetője elmondta az MTI-nek, hogy a trió világzenét játszik. A megzenésített versek egyik alapja a 12. és 13. század fordulóján a mai Spanyolország területén uralkodott Bölcs Alfonz, Kasztília királya nevéhez fűződő Cantiga de Santa Maria című, 420 vallásos éneket tartalmazó gyűjtemény, a másik alapjuk a magyar és zsidó népzenéből eredő dallamvilág.

A trió kicsit tartott attól, hogy a falusi emberek hogyan fogadják a híres, vallásos magyar költő megzenésített verseit, de minden várakozást felülmúlt kíváncsiságuk és meghatott figyelmük - tette hozzá Tamás Benedek, aki zeneszerző, énekes és lantgitáron játszik. A trió másik tagja Nemes János szaxofonos és kavalon (bolgár hangszer), míg Gyulai Csaba gadulkán (hegedű jellegű bolgár népi hangszeren), dafon, észak-afrikai dobon és udun - afrikai cserépedényen - muzsikál.

A laskói kulturális központ nemrég épült fel és Sztáray Mihály (1749-1798), a reformáció nagy magyar alakjának a nevét vette fel, s a Kosbor volt az első magyar együttes, amely az új házban játszott - tette hozzá Tamás Benedek. Azt is megemlítette, hogy a megzenésített Pilinszky-versekből lemez készül és várhatólag ősszel jelenik meg a Grillus Kiadónál.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását