2024. május 4. - Mónika, Flórián

Bemutatkozik a gépesített parkolótorony

A parkolási problémákra kínál megoldást egy magyar találmány, a mobil gépesített parkolótorony, amely jelenleg a Millenáris Klikk 3.0 kiállításon látható, de bemutatják Kínában is a Számítógépes Találmányok Világversenyén.
2008. május 19. hétfő 18:00 - Hírextra
Felmérések szerint a városban használt gépkocsik többsége a nap 24 órájából csak két órán keresztül közlekedik, a többi 22 órában parkol valahol. A parkolási gondok megoldására évtizedek óta használják a parkolóházakat és a mélygarázsokat, ezek azonban drágák, és helykihasználásuk sem kedvező. A legzsúfoltabb területeken a gépesített parkolási rendszereket alkalmazzák, amelyek legfőbb hátránya: ha a legbelül tárolt gépkocsihoz kell hozzáférni, előbb el kell szállítani az előtte levőket egy üres tárolóhelyre. Emiatt a kiszolgálás lassú, és a parkolás időtartama alatt többször át kell rendezni a parkolóteret.

A gépesített parkolási rendszerek összes ismert hátrányát kiküszöbölő parkolótornyot egy magyar feltaláló házaspár, Friwaldszky Gyula okleveles gépész- és gazdasági mérnök, valamint felesége Friwaldszky Gyuláné műszaki menedzser fejlesztette ki. A mobil gépesített parkolótorony acélvázú szerkezete optimális helykihasználást biztosít és könnyen, gyorsan, akár átmeneti jelleggel is felállítható. A kör alaprajzú, többszintű toronyban sugaras elrendezést alkalmaznak, amely lehetővé teszi, hogy az autókat csak a be- és kiparkoláskor kelljen mozgatni. A tornyot akár egy időlegesen üresen álló foghíjtelken, vagy egy nagy forgalmú esemény közelében is fölállíthatják, majd később egy másik helyen újra összeszerelhetik. Az építmény a felszín alatt, mélygarázsszerűen is kialakítható.

A Millenáris Klikk 3.0 kiállítás szervezői a legígéretesebb hazai ipari találmányok egyikeként választották ki a mobil gépesített parkolótoronyot, amelynek bemutatóanyaga az Innováció az iparban elnevezésű blokk 14/C sejtjében kapott helyet. Az ismertetőt egy plazmatévén folyamatosan vetítik, de azok számára is elérhető, akik nem tudnak személyesen ellátogatni a kiállításra, mégpedig az interneten a http://klikk.millenaris.hu/contents című honlapon.
"Most készítjük a parkolótornyunk léptékhelyesen kicsinyített makettjét, amely körülbelül másfél hét múlva készül el. Ezt a makettet első alkalommal a Millenáris kiállításán mutatjuk be augusztus végéig, majd Kínába küldjük a Számítógépes Találmányok Világversenyének döntőjére. Még 2007. november 1. és 4. között a Nürnbergi Találmányi Világkiállításon megtartott európai találmányok előzsűrije döntött úgy, hogy találmányunk bekerült a kínai döntőbe" - mondta az MTI-nek Friwaldszky Gyula.

A feltaláló a Budapesti Vállalkozásfejlesztés Közalapítvány szervezésében a legnagyobb építőipari szakvásáron is tart előadást a mobil gépesített parkolótoronyról a "B" Pavilon Médiatermében 11 óra 40 perckor. Az eseményt a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban (Budapest X. Expo tér 1.) rendezik meg május 30-án, pénteken.

A feltalálók jelenleg mecénásokat, befektetőket és leendő üzleti partnereket keresnek, hogy a találmány minél előbb megoldást adjon a parkolási problémákra. Friwaldszky Gyula és felesége tavaly a Magyar Feltalálók Egyesületével négy nemzetközi kiállításon vett részt és négy rangos díjat nyert. A zágrábi és a tajpeji nemzetközi találmányi kiállításon ezüstérmet kapott a házaspár találmánya. A Budapesten tavaly megrendezett Magyar-Orosz Innovációs Napok Rendezvény- és Találmányi Kiállításán ugyancsak kitüntették a találmányt, amely hazai és nemzetközi iparjogvédelmi oltalom alatt áll.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását