2024. április 19. - Emma

Megvannak a Nemzeti Vágta futamainak résztvevői

Kisorsolták vasárnap a május utolsó hétvégéjén megrendezendő Nemzeti Vágta futamainak résztvevőit. A sorsolás előtt 60 huszár vonult fel a Hősök terén, majd felvonták a Nemzeti Vágta zászlóját, ezzel szimbolikusan elkezdődött a verseny.
2008. május 18. vasárnap 19:39 - Hírextra

Ezután a résztvevők fúvószenekar felvezetésével átvonultak a Szépművészeti Múzeumba.

Geszti Péter, a Nemzeti Vágta kreatív igazgatója elmondta: a most először megrendezendő esemény célja, hogy történelmi környezetben elevenítse fel a huszárhagyományokat.

Tamás István, a szervezőbizottság elnöke hangsúlyozta a rendezvény pártok felettiségét és elmondta: a lóverseny mellett a fesztiválon helyet kap a kultúra, a turisztika és a gasztronómia is.

A május 31. és június 1. között megrendezendő első Nemzeti Vágta egyik fő attrakciója a lóverseny, amelyen 96 lovas - ugyanennyi települést képviselve - méri össze gyorsaságát. Ehhez két és fél kört kell megtenniük a Hősök terére felépített speciális versenypályán.

Most vasárnap közjegyző jelenlétében azt sorsolták ki, hogy a 96 település közül - amelyek között fővárosi kerület, falu, megyei jogú város és határon túli is van - mely települések versenyzői kerülnek egy futamba.

Összesen 16 előfutam lesz, amelybe hat-hat település résztvevője szerepel.
A verseny egyik érdekessége, hogy két település nem egymás ellen, hanem egymás mellett versenyez, ugyanis Balatonfüred Tihannyal együtt nevezett a Nemzeti Vágtára. Bóka István Balatonfüred polgármestere a távirati irodának elmondta: a két település turisztikailag szervesen összekapcsolódik, amit a közös nevezéssel is ki akartak fejezni.

"Gyula szeretne az Európai Unióban megfelelő pozíciót elérni a turizmusban, gyógyturizmusban és úgy érzem, ez a fesztivál jó marketinglehetőség a városnak" - fogalmazott Perjési Klára, Gyula polgármestere.

A verseny győztese összesen 30 millió forintot nyer nevezőjének és ötmillió forintot az általa képviselt önkormányzatnak. Rajta kívül minden futamgyőztes is egy-egy millió forintos díjban részesül.
A szervezők bemutatták azt a versenyöltözéket is, amely speciális gerinc- és fejvédők révén garantálja a lovasok épségét, ugyanakkor a huszárhagyományok stilizált elemei is fellelhetők rajta.

A lovas hagyományok bemutatói, a fergeteges huszárrohamok, a lovas parádék látványvilága mellett a Vágta Korzó - amely az Andrássy úton kap helyet - lesz a vigasságok helyszíne. A Vágta Korzón minden résztvevő település a rá leginkább jellemző kulturális, művészeti, vagy turisztikai látnivalóval mutatkozhat be.

Emellett koncertprogramok és változatos műsor színesíti a fesztivált. A kiegészítő programok helyszíne a Dózsa György úton lesz, a Műcsarnoktól az 56-os emlékműig.

A Nemzeti Vágta társadalmi felelősségvállalás keretében jótékonysági sztárfutamot is indít. A celebritások - Borbás Marcsi, Hajas László, Hajdú Steve, Pintér Tibor, Sasvári Sándor és Stohl András - egy-egy jó ügyért, valamely alapítvány céljaiért vágtázik.

A rendezők százezres vendégsereggel számolnak a két napra. Magát a lóversenyt a Hősök terén, tribünök és kivetítők segítségével mintegy 30 ezren láthatják egyszerre a helyszínen. Az eseményt az RTL Klub tévécsatorna élőben közvetíti június elsején 16 óra 20 perctől.

A Nemzeti Vágtáról további információk a www.vagta.hu című honlapon találhatók.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását