2024. május 2. - Zsigmond

Vendégségben a Bánffy Társulat

A lendvai Bánffy Társulat és a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház mutatkozik be május végén a Vendégségben Budapesten - Határon túli magyar színházi estek keretében - tájékoztatta Goldschmied József, a rendezvényt szervező Égtájak Iroda programigazgató
2008. május 16. péntek 09:25 - Hírextra
Május 20-án - sorozat eddigi hagyományaitól eltérően - egy nem hivatásos együttes, a lendvai Bánffy Társulat kap bemutatkozási lehetőséget. Az Égtájak Iroda közlése szerint Szlovéniában jelenleg nincs magyar nyelvű színház, de az első lépések már megtörténtek a lendvai társulat megalakulásával, melyhez vajdasági magyar szakemberek nyújtottak segítséget.

A szlovéniai együttes Göncz László Olvadó jégcsapok című regényének színpadi átiratát mutatja be, melyben Kiss László életén keresztül a közép-európai nemzeti kisebbségek sorsa rajzolódik ki. A Thália Színház Új Stúdiójában színre kerülő darab rendezője az újvidéki Puskás Zoltán, a főszerepet a szabadkai Mess Attila játssza.

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház egyike a magyar nyelvterület legjelentősebb színházainak, ezt az utóbbi években elnyert szakmai díjak, állami kitüntetések, fontos fesztiválmeghívások is bizonyítják - tudatta a programiroda. A teátrum május végén három darabbal érkezik Budapestre.

A Thália Új Stúdiójában mutatják be május 25-én Visky András Júlia című monodrámáját. Az ártatlanul elítélt, férjét megtagadni nem hajlandó, ezért hét gyermekével együtt egy romániai lágerbe került asszony története az erdélyi magyarság múltjának egyik legsötétebb fejezetét idézi fel. A Párbeszéd a szerelemről alcímet viselő, önéletrajzi ihletésű darabot Bocsárdi László rendezte, az egyetlen szerepet Ruszuly Éva alakítja.

Az idei POSZT versenyprogramjában is szerepel a sepsiszentgyörgyi társulat május 26-án és 28-án, a Nemzeti Színház Kaszás Attila-termében bemutatandó Yvonne, burgundi hercegnő című előadása. Witold Gombrowicz groteszk komédiája a generációs lázadás és a konvenciók elleni harc kérdéseit feszegeti. A Bocsárdi László által rendezett darab főbb szerepeit Kicsid Gizella, Nemes Levente, Gajzágó Zsuzsa és Mátray László játsszák.

Május 27-én kerül színre a Thália Színházban a társulat George és Lennie című előadása. A Nobel-díjas amerikai író, John Steinbeck regényei - többek között az Egerek és emberek, az Érik a gyümölcs, a Kék öböl, az Égi mező és a Szeszélyes autóbusz - alapján készített drámai játék a gazdasági világválság által sújtott Amerika társadalmi válságát idézi meg. A darab címszerepeit Nagy Alfréd és Mátray László alakítja, a rendező Barabás Olga.

A sorozat keretében határon túli magyar színházak és együttesek látogatnak a magyar fővárosba. 2008-ban eddig többek között a Szabadkai Gyermekszínház, a Csíki Játékszín, a Beregszászi Illyés Gyula Színház, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház és a Komáromi Jókai Színház előadásait láthatta a budapesti közönség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását