2024. május 14. - Bonifác

Lopakodó törvényhozás

Nyílt levélben figyelmeztetik közéleti személyiségek a parlamenti képviselőket, hogy észrevétlenül elveszíthetjük a szabad rendelkezés jogát országunk olyan jelentős területei felett, mint például Budapest, Győr, Veszprém, Balatonfüred, Tatabánya, Székesf
2008. május 16. péntek 06:34 - Hírextra

Mert a Parlament előtt levő Országos Területrendezési Tervről szóló 2003. évi XXVI. törvény módosításáról szóló T/5311 számú törvényjavaslat úgy nyilvánítja honvédelmi és kiemelt fontosságú honvédelmi területté az ország jelentős részeit, hogy ezzel kapcsolatban nem történt semmilyen előzetes egyeztetés. A törvényjavaslat nem szabályozza, hogy milyen jogokat kap ezeken a területeken a honvédelem és milyen jogokat veszítenek el az önkormányzatok, a természetvédelmi és kulturális örökségvédelmi szakhatóságok, de a területek kijelölése érinti a felszín alatti és felszíni vízbázisok védelmét is. A Natura 2000-es területekkel való több mint 150 ezer! hektárnyi átfedés miatt az EU-s kötelezettségeink teljesítése is veszélybe kerül ezeken a területeken.

Természetesen gondolhatunk arra, hogy valami általunk nem ismert, nagy horderejű nemzetbiztonsági vagy honvédelmi ügy áll a dolog hátterében, mely minden egyéb érdeket felülír, ezért a sietség, ezért a "lopakodó" törvényalkotás. Ezt azonban erősen kérdésessé teszi az a tény, hogy sem a Honvédelmi, sem a Nemzetbiztonsági Bizottság elé nem került a törvényjavaslat.

A fokozott óvatosság és a nyilvános társadalmi vita e kérdésben annál is inkább fontos lehet, mert az ugyancsak a Törvényhozás előtt fekvő "A nemzetgazdaságilag kiemelt építési beruházások megvalósításának elősegítése érdekében egyes törvények módosításáról" szóló, T/5588 számú törvényjavaslat ugyanakkor olyan jogosítványokkal ruházza fel a honvédelmi tárcát a még létre sem jött "kiemelt fontosságú honvédelmi övezetekben", ami a beruházási, építési és egyéb tevékenységek tekintetében gyakorlatilag szabad kezet ad a tárcának. A közigazgatási határos lehatárolás túl nagy szabadságot biztosít a HM-nek, míg túl sok kötöttséget ad az önkormányzatoknak.

A módosító indítványokról a május 26-ával kezdődő héten lesz plenáris szavazás.
A veszély még elhárítható. Ángyán József és Font Sándor 60-75. terjedő sorszámú módosító indítványainak, valamint Szili Katalin házelnök asszony 82. és 83. számú módosító indítványának elfogadásával ezek a kritikus pontok kikerülnének a törvényjavaslatból - időt és lehetőséget teremtve a törvény ezen pontjainak megfelelő előkészítésére. Ezért a levél aláírói arra kérik a parlamenti képviselőket, hogy szavazzák meg ezeket a módosító indítványokat, valamint nyílt levélben fordulnak Sólyom László köztársasági elnökhöz arra kérve Őt, hogy kísérje figyelemmel a törvénytervezet sorsát, és tegyen meg mindent azért, hogy egy ilyen nagy horderejű ügyben történő döntéshozatal ne térhessen le a demokrácia alapelvei által kijelölt útról. Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztert arra kérik, hogy tekintse át az e témában Szili Katalin házelnök asszony, Ángyán József és Font Sándor által benyújtott módosító indítványokat, és támogassa ezen kritikus pontok kikerülését a T/5311 számú törvényjavaslatból - ezzel időt és lehetőséget teremtve a törvény ezen pontjainak körültekintő előkészítésére.

Budapest, 2008. május 15.

Ács Sándorné
az aláírók nevében

Aláírók:

Ács Margit irodalomtörténész
Ács Sándorné agrármérnök
Bagi Béla országgyűlési képviselő
Bencze Izabella, a Kincstári Vagyonigazgatóság volt vezérigazgató-helyettese
Bencsik János, Tatabánya polgármestere
Czakó Gábor író
Derce Tamás, Újpest polgármestere
Dux László egyetemi tanár
Egedy Gergely főiskolai tanár
Elek István közíró
Ertsey Attila építész
Gazsó Ferenc egyetemi tanár
Gerle János építész
Granasztói György egyetemi tanár
Gulyás János filmrendező
Gulyás Gyula filmrendező
György Lajos tudományos tanácsadó
Hegedüs Zsuzsa szociológus
Kajner Péter közgazdász
Karátson Gábor festőművész
Kelemen András országgyűlési képviselő
Kiss Boldizsár János egyetemi oktató
Kiss Gy. Csaba irodalomtörténész
Krizsán András építész
Kurutzné Kovács Márta akadémikus
Lányi András egyetemi oktató
Lovas Rezső akadémikus
Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke
Mádl Ferenc, a Magyar Köztársaság volt elnöke
Mellár Tamás egyetemi tanár
Náray-Szabó Gábor akadémikus
Osskó Judit szerkesztő
Ö. Kovács József történész
Pákozdi Imre villamosmérnök
Schneller István egyetemi tanár
Sipos József történész, egyetemi oktató
Szabad György akadémikus
Szakolczai György professor emeritus
Sztilkovics Szávó, Pilisszentiván polgármestere
Vajna Zoltán akadémikus
Varga Géza agrármenedzser
Varga Zoltán Sándor egyetemi tanár

Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását