2024. április 28. - Valéria

Három magyar lesz az Eb-n

Idén sem lép pályára a magyar labdarúgó-válogatott az Európa-bajnokságon, azonban két magyar gyerek megteheti ezt. Igaz, ők nem focizni fognak, csak játékoskísérőként vehetnek részt 2008 legfontosabb futball-eseményén.
2008. május 16. péntek 19:01 - Hírextra
Csütörtökön a május 21-ei Kihívás Napjával foglalkozó sajtótájékoztató keretein belül kihirdették annak a két szerencsés gyereknek a nevét, akik nemcsak, hogy elutazhatnak az idei foci Eb egy-egy meccsére, de játékoskísérőként aktív szereplők is lehetnek. A sorsolás a harmadik magyar „Eb-résztvevő” Kassai Viktor (aki negyedik játékvezetőként működik közre) feladata volt, és ma délelőtt tartották a másik „szereplő” kiválasztásának utolsó momentumát: a célbarúgó verseny döntőjét is.

A McDonald’s nem az idei UEFA EURO 2008 keretén belül hirdette meg először Játékoskísérő Programját, hiszen két évvel ezelőtt, a labdarúgó világbajnokságon már pályára léphetett egy magyar kisfiú, Nagy Balázs személyében. Ő Arne Friedrich oldalán tűnt fel a pályán, a dortmundi olasz-német elődöntőn. A 9 éves kisfiú nem egyedül Fortuna asszonynak köszönhette ezt a lehetőséget. Ugyanis a két évvel ezelőtt nyertes rendszeres résztvevője volt a Góliát-McDonald’s FC edzéseinek és az egyesület által szervezett internetes játéknak is. Azért szüksége volt némi szerencsére is, hiszen a legjobb válaszokat beküldők között már sorsolással döntötték el, hogy melyik gyermek utazhat. A Góliát Gálán Szepesy György a nemzeti válogatott jelenlétében sorsolta ki a győztest. Most már kétszer annyi magyar játékoskísérő lesz az Eb-n, mint a két évvel ezelőtti világbajnokságon. Mindenesetre Balázs azt elmondhatja magáról, hogy az országból ő került először ilyen megtisztelő szerepbe.

A Góliát-McDonald's FC Célbarúgó Versenyének döntősei
Lőrincz Attila - Szilády Áron Gimnázium, Kiskunhalas
Balázs Mihály - ÁMK II. Rákóczi F. Á.I., Rákóczifalva
Szmilek Dominik - Gagarin Ált. Isk, Salgótarján
Nyúl László - Szentkirályi Ált. Isk.
Hang Tamás - Balla Károly Ált. Isk, Csévharaszt
Nagy Attila - Jankovich M. Ált. Isk, Rácalmás
Artner Boldizsár - Vári Emil Ált. Isk, Kisvárda
Kolláth Martin - Petőfi I. Ált. Isk., Kondoros
Csernák Martin - Kertvárosi Ált. Isk, Nyíregyháza
Szigethy Marcell - Pannónia Ált. Isk, Budapest
Bayer Krisztián - Kodolányi J. Ált. Isk, Pécs
Pomaházi Gábor - Mátyás Kir. Ált. Isk, Jászboldogháza
Térjünk vissza a jelenbe! 2008-ban már két magyar gyerek kap életre szóló emlékszerzési lehetőséget: Lőrincz Attila és Köveskúti Simon. A kiválasztásnál ez alakalommal szintén nemcsak a szerencse, hanem a tehetség és a tudás is szerepet kapott. A Góliát McDonald’s gyermeklabdarúgó klub által meghirdetett célba rúgó versenyt nyerte meg Lőrincz Attila, ő a június 7-én kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság bécsi elődöntőjében léphet pályára, mint játékoskísérő. A kisfiú elmondta, hogy hat éve focizik, és a portugáloknak drukkol. Kis szerencsével talán egyik kedvence oldalán sétálhat be a pályára.

A célbarúgás talán könnyűnek is hangozhat: kézilabda kapufát kellett eltalálni a vállalkozó szellemű fiúknak és lányoknak. Bár a kapu függőleges és a vízszintes fájának érintése is érvényes találatot jelentett, a labdát ívelten kellett ellőni. Tehát ha a labda a kapufa előtt érintette a földet, az nem számított pontnak a vetélkedésben. Minden versenyzőnek öt kísérletre volt lehetősége, minden találat egy pontot ért. Holtverseny esetén újabb 5-5 lövésre került sor. Az ügyességi versenyen minden - a fent említett korosztályhoz tartozó - gyermek részt vehet, aki a Góliát-McDonald’s FC központilag regisztrált labdarúgója, és hetente minimum két foglalkozáson közreműködtek. Egyszóval a feladat nem volt egyszerű, azonban lehetetlen sem. Az igencsak inspiráló fődíjért való küzdelemben 460 település 5009 játékosa vett részt. A célbarúgó verseny három fordulós volt: iskolai és körzeti bajnoksággal indult, ezeket követte a 12 résztvevős nagydöntő. Nemcsak az első helyezett kap jutalmat, a 2-12 helyet elérő gyerekek magyar játékosokat kísérhetnek majd a pályára egy Magyarországon megrendezésre kerülő kiemelt mérkőzés előtt.



A másik győztest az étteremlánc vendégei közül sorsolták ki. Azok a gyerekek, akik 1997. január 1. és 1998. december 31. között születtek, tehették próbára szerencséjüket, jelentkezési lehetőségük az éttermekben volt. Közülük húzta ki Kassai Viktor játékvezető a békéscsabai Köveskuti Simon nevét, ő a június 29-ei bécsi döntőn kísérheti pályára az egyik futballcsillagot. A sorsolás győztese szülei kíséretében utazhat el a négy napos programra, melynek fénypontja lesz maga a mérkőzés.

A program két fő szervezője a Mc Donald’s és a Góliát-McDonald’s FC is ez évben jubilál. Előbbi 20 éve létezik Magyarországon, utóbbi pedig 20 éves születésnapját ünnepli 2008-ban. Együttműködésük immár 15 éve tart.

A kezdeményezésben résztvevők nem győzték kihangsúlyozni, hogy mennyire fontos a gyerek életében a rendszeres sportra és az egészséges életmódra való nevelés, illetve buzdítás. Valószínűleg nehéz lenne elképzelni ennél nagyobb inspirációt, mint a futballvilág egyik legnagyobb eseményének részesének lenni. Ráadásul úgy, hogy személyesen találkozhatunk és pályára léphetünk a labdarúgás egyik világsztárjával.

A két győztes nevének kihirdetése az idén már 18. alkalommal megrendezett a Kihívás Napja rendezvénysorozatról szóló sajtótájékoztató keretein belül történt. A jövő hét szerdai, a mozgást és az egészséges életmódot népszerűsítő eseményről a későbbiekben olvashatnak bővebben a hirextra.hu oldalán is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását